Saturday, November 28, 2015

Online Campus Recruitment Training(CRT)

Planning to start a online Campus Recruitment Training (CRT) . The following things are included in the course.

1. Quantitative Aptitude training.
2. Analytical (reasoning) training.
3. Programming language (C, Core JAVA).
4. Company specific training.
5. AMCAT and Cocubes training.

Interested students please register in below google form( No need to pay any amount during registration).






Quantitative Aptitude Questions-1

Quantitative Aptitude For Competitive Examinations (English) 7th Edition
1. Two trains whose respective lengths are 240 m and 360 m cross each other in 30 seconds when they are moving in opposite directions and in 1 minute 40 seconds when they are moving in the same direction. What is the speed of the faster train (kmph)
a. 39.2     b.  36.6    c. 46.8  d. 33.33   e.  49.2
Solution:  let speeds are x and y
In opposite direction, Relative speed is (x+y)
x+y= (240+360)/30 = 20 m/sec    ---- (1)
In Same direction, Relative speed is (x-y)
x-y= (240+360)/100 = 6 m/sec    --- (2)
Solving (1) and (2)
X= 46.8 kmph

2.  A five digit number is formed with the digits 0,1,2,3 and 4 without repetition. Find the chance that the number is divisible by 5.
a. 2/7    b. ¼   c. 1/5    d. 3/5    e.  11/19
Solution:  Probability = (favorable cases)/(total cases)
Total cases = forming 5 digit number
_  _  _  _  _
First place can be occupied by  any one of these digits 1,2,3,4 = 4 ways
Second place can be occupied by 0, any three digits remaining from above 4 digits= 4 ways
Third = 3 ways
Fourth = 2 ways
Fifth = 1 way
So total cases = 4* 4!
Favorable cases= 5  digit number divisible by 5
_  _  _  _  _
Fifth place have to occupy by 0 only as number should be divisible by 5 = 1 way
Remaining 4 places any 4 digits (1,2,3,4 ) so 4! Ways
Favorable cases = 4!
Probability=  4!/(4 * 4!) = ¼

3. How many words of 11letters could be formed with all the vowels present only in the even places, and the consonants only in the odd places, using letters of English alphabet each letter may appear only once the vowels are A E I O U and consonants are remaining letters of the alphabet .in the answers n! denotes n factorial
a)21! B)26!/5! C) 21! /(5! * 5! ) d)21!* 5!/15!
Solution:
_  _  _  _  _  _  _  _  _  _    _ 
1  2  3  4  5  6  7  8  9 10  11
First place vowels at even places. As there are 5 even places and 5 vowels so we can arrange in 5! Ways
Remaining odd places, total 6 need to be filled with 21 consonants
First place can be filled with 21 ways
Third place can be filled with 20 ways
5th place can be filled with 19 ways
7th place can be filled with 18 ways
9th place can be filled with 17 ways
11th place can be filled with 16 ways
So odd places can be filled in 21*20*19*18*17*16 ways=  21!/15!

So Total = (21! * 5! )/ 15!



Friday, November 27, 2015

Cocubes preassess Quantitative Aptitude previous questions -12

Quantitative Aptitude For Competitive Examinations (English) 7th Edition
221. If the heights of two cones are in the ratio 1:4 and their diameter are in the ratio 4:5 what is the ratio of their volumes?
a. 1:4   b. 4:25  c. 4:23   d. 1:6
Ans: 4:25
Volume of a cone = (1/3) * Pi * r2 *h
Ratio of volumes = (4 * 4* 1)/ (5 * 5 * 4) = 4: 25

222. A cylinder of height 14 cm has a volume of 1100 cm3 determine the base radius of the cylinder.
a. 10 cm   b. 7.5 cm  c. 5 cm  d. 2.5 cm
Ans: 5 cm
Volume of a cylinder = Pi * r2 * h
1100 = (22/7) * r2 * 14
r=5 cm

223. Find the time in which Rhett can cover a distance of 3 km running at a speed of 12m/minutes.
a. 4.16 hours  b. 4.10 hours   c. 4 hours   d. 4.25 hours
Ans: 4.10 hours
Convert given speed into km/hour
12m/minutes= ( 12 (1/1000))/1/60 = 12*60 / 1000 kmph
Time = distance / speed = 4.10 hours

224. Find the remainder when 83*85*87*88*91 is divided by 41.
a. 32    b. 31   c. 29   d. 34
Ans: 31
Divide individual terms with 41 find out remainder
That is (1 * 3 * 5 * 6 * 9)/41 = 31

225. If the selling price of an article is (2/3)rd of its cost price, then find the profit/loss percent.
a. 20% profit   b. 33% profit  c. 33% loss   d. 20% loss
Ans: 33% loss
Let’s say cost price is x
Then selling price = (2/3)* x
Profit or loss % =( ( selling price – cost price )/ Cost price )  * 100

= 33% loss  ( negative sign indicates loss )


Study the graph given below and answer the questions that follow.

Foreign trade in billion dollars

   


226.  In which year was the trade deficit highest?
a.        2009-10   b.  2007-08    c. 2010-11   d. 2008-09

Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

227. In how many years was the trade deficit less than the trade deficit in the succeeding year?
a.       Three   b two  c. Four d. One

Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

228. Exports earning in 2010-2011 is what percent of imports in 2011-2012?
a.       87%   b. 90%  c. 85%   d. 82%

Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

Thursday, November 26, 2015

Cocubes Preassess Quant previous questions-11

201. In how many ways can 34 people be divided into 17 couples?
a. (34!)/{(17!)17 (2!)} b. (34!)/{(2!)17 (17!)}   c. (34!)/ {(2!)(17!)}   d. Data Inadequate
Ans:  Short cut how many ways n people be divided into n/2 couples
(n!)/{(2!)n/2 (n/2)!}  so ans is b. (34!)/{(2!)17 (17!)}   

202. The electricity bill of JMD is partly fixed and partly varies as the number of units of electricity consumed. When is a certain month 650 units consumed the bill was Rs. 2,130. In yet another month 720 units were consumed and the bill was Rs. 2,340. What would be the bill for the month 940 units consumed?
a. 3,575   b. 3,000   c. 4,350   d. 2,990
Ans: 3,000
Solution: let’s say fixed  cost is k and unit cost is x
Then k+650 * x=2130
K+720 * x= 2340
From above two equations k=180 and x=3
Now 180+940*3= 3000

203. A wooden board is 7ft 9 inches long. It is divided into 3 equal parts. What is the length of each part?
a. 2 ft 7 inches   b. 3 ft c. 2 ft 4 inches d. 2ft 6 inches
Ans: 2 ft 7 inches
1 ft= 12 inches
So 7 ft 9 inches = 93 inches
Divide 93 inches into 3 equal parts. Then each part is 31 inches.
31 inches = 2 ft 7 inches

204. Determine the metal required to make a 21 m long pipe if its inner and outer diameter are 12 m and 10 m respectively.
a. 2904 m3  b. 2534 m3 c.  2843 m3 d. 2647 m3
volume of a hollow cylinder=pi*h*(R^2-r^2)
22/7*21m*(144-100)m^2
=66*44m3
=2904m3

205. Two trains of length 180 m and 220 m are running in opposite directions, the first one at the rate of 50 kmph and while second one at    . Calculate the time they will require to pass each other.
a. 20 seconds   b. 16 seconds   c. 18 seconds   d. 17 seconds
Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

206.  30 men can do a work in 30 days and 40 women can do the same work in 40 days. If they started working together, how many more men required completing the work in 10 days?
a. 42   b. 28   c. 25   d. 38
Ans:  38
Total work has to be finished in 10 days. That means 1 day work becomes 1/10
Let’s say x number of men added to complete the work in 10 days.
Then
I day’s work of ( 30 men + 40 women + x men) = 1/10 ---- (1)
If 30 men can do a work in 30 days
Then 30 men 1 day’s work = 1/30
Then 1 man 1 day’s work = 1/900
40 women can do a work in 40 days
Then 40 women 1 day’s work = 1/40
Substitute above values in equation (1)
(1/30  + 1/40 + x (1/900))=1/10
Simplify above equation and find x value.
X=37.5  but x cannot be decimal value because x represents number of men. So x=38

207.   Read the information given below and answer the question that follows:
I. (x & y) = ( x2 – y2)
II. (x ? y) = (x-y)/2
III. (x $ y)= (x + y)/2

If (x @ y) is defined as (x3-y3) then for integers x,y>2 and x > y which of the following relationships will always be true?
a.       (x & y) < (x @ y)   b. (x$ y)  > (x?y) c. (x $ y) ≥ (x ?y)   d.  Both (x$ y)  > (x?y) and (x & y) < (x @ y)
Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

208. 3 designers x,y and z can stitch 324 dresses in 6 weeks working simultaneously. During one shift, z stitches as many dresses more than y as y stitches more than x. Z’s work in 10 weeks in equivalent to x’s work in 14 weeks. How many dresses does x stitch per shift.
a. 21  b 15  c. 27  d. 18
Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

209. A person travels for 3 hours at the speed of 40 kmph and for 4.5 hours at the speed of 60 kmp. At the end of it, he finds that he has covered (3/5)th  of the total distance. At what average speed should he travel to cover the remaining distance in 4 hours?
a. 70 kmph   b. 65 kmph   c. 75 kmph  d. 60 kmph
Ans:  65 kmph
Distance covered in 3 hours = 3 * 40  = 120 km
Distance covered in 4.5 hours = 60 * 4.5 = 270 km
Let’s say total distance is x kms
Then (3/5) * x= 120+270
X= 650 kms
Remaining distance = 650 – (120+270) = 260 km
Speed = distance / time = 260 / 4 = 65 kmph

210. If the simple interest is 7% annual and compound interest is 6% annual, find the difference between the interests after 4 years on a sum of Rs 2000.
a. 33.05 b. 32.5 c.   37.5 d. 35.05
Ans: 35.05
Simple interest after 4 years = (2000 * 7 * 4)/100= 560
Compound interest after 4 years = 2000*( 1+ 6/100)4 – 2000 = 525.95
Difference = 560 – 525.95 = 35.05

211.  if (p+q)=3 then what is the value of (p3 + q3 ), when it is given that p=1/q?
a. 123   b. 143   c. 111  d. 132
Ans: 18

212. let M = (1,2,3,4, .... ) be the set of natural numbers and Q(n) be a mathematical statement involving the natural numbers “n” belonging to M such that
I. Q(1) is true i.e., Q(n) is true for n=1
II. Q(n+1) is true whenever Q(n) is true
Which of the following statements is true with regard to the given information?
a. Q(n) is true for all natural numbers n b. Cannot be detrmined from the data given
c.  Both the mentioned statements are true.  D. Q(n) is true implies that Q(n+1) is true.
Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

213. 132 ml of a drink contains vodka and water in 27:6. How much more water is to be added to get a new mixture
a. 24 ml  b. 54 ml c. 12 ml   d. 36 ml
Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

214. if (x + 1/x)= 3 then find the value of (x8+1/x8)
a. 3037   b. 2207   c. 1000   d. 800

215. The sum of ages of two people is 40 years. After 5 years the ratio of their ages will be 3:7 what is the ratio of their present ages?
a. 1:3   b. 1:2  c. 2:1   d. 3:1
Ans: a+b=40  -- (1)
(a+5)/(b+5) = 3/7   -- (2)
Solve above two equations then a=10 and b=30
So ratio is 1:3

216. Two numbers are in the ratio 11:6 if the first number is increased by 200 and second by 50% then the new ratio becomes 5:3 determine the original numbers
a. 40 and 25   b. 24 and 15  c. 550 and 300   d. 32 and 20
Ans: original ratio = 11k/6k
(11k+200) / (6k+3k)  = 5/3
Then k=50
So original numbers are 550 and 300

217. A photograph is to be fitted in a photo frame of sides 18 cm by 15 cm such that there is a margin of 1.5 cm left. What should be the area of the photograph?
a. 140 cm2  b. 180 cm2 c.  None of these   d. 270 cm2
Ans: 180  ( similar to q.no 78 )
1.5 cm margin on bothsides....then 1.5+1.5=3cm
area of photograph(rectangle) =(18-3)*(15-3)
=180cm2

218. if m+ (m-3)-1 = 6  then determine the value of (m-3)2 + (m-3)-2
a. 3  b -1  c. 1  d. 0
Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.


219. a peacock is sitting on a 19 m long pole, a snake is approaching the hole which is at bottom of the pole, the snake is 27 m away from the hole, if their speeds are same, find the distance from the hole at which the peacock pounces over the snake.
a. 3.4 m   b. 6.8 m   c. 5.9 m   d. 7.3 m
They both have same speed hence if snake moves 'x' then peacock also moves 'x' but diagonally down from the pole...
hence path of peacock , ground, and the pole make a triangle...... with diagonal (Hypotenuse) = x
snake moves 'x' hence distance left =( 27 - x ) which is the base of triangle
and height of the pole is the height of triangle =19.
now, apply Pythagoras' theorem----- x^2= (27-x)^2 + 19^2
solve the equation ..... x= 20.18 m
And the distance from the hole at which the peacock pounces over the snake = 27 - 20.18 = 6.8
Answer= 6.8

220. At the bottom of the tank containing 100 gallons of water, a leak was formed of diameter “D” cm that can empty 5 gallon/minute. Due to the load of water the diameter (D) of the leak started varying every minute with respect to (t) as “Dt” cm. In what time the whole tank will become empty?
Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.


Find sum leaving our row and col: cocubes coding question



PROBLEM STATEMENT:
You are given a function,
int FindSumLeavingOutRowCol(int** arr, int m, int n, int i,int j);
 The function takes  a two-dimensional array 'arr', its number of rows 'm', its number of columns 'n' and integers 'i' and 'j' as input. Implement the function to find and return the sum of elements of the array leaving out the elements of the i and j column. The algorithm to find the sum is as follows:
1.Iterate over every row except for i row,and keep on adding each element except for the elements of j column to a variable 'sum'.
NOTE:
1.Row and column indices start from 0.
2. Value of i and j from 1.

CODING:
int FindSumLeavingOutRowCol(int** arr, int m, int n,int j);
{
/* write your code here */

}

***********************
Program
***********************

Second largest Number: cocubes Coding Question



1.  PROBLEM STATEMENT:
You are given a function,
int  FindSecondLargestNumber(int a,int b,int c);
The function takes three integers 'a', 'b','c' as input .Implement the function to find and return the second largest number.


CODING:
int FindSeconLargestNumber(int a,int b,int c);
{
/*write your code here .*/

}


********************
PROGRAM
*******************


Reverse array : Cocubes coding question


You are given a function,int* ReverseArray(int* arr, int length);
The function takes an integer array and its length as input. Implement the function to return the array such that the array is reversed i.e. the first element of the array occupies the last position, second element occupies the second last position and so on.

Note:
The re-arrangement is to be done in-place i.e you cannot use another array.

Assumption:
You may assume that the array is of even length.

Example:

Input:
2 4 6 8 20 15 10 5

Output:
5 10 15 20 8 6 4 2

*********************************************************************************
Program
*********************************************************************************

int* ReverseArray(int* arr, int length)
{
      int t,i;
      for(i=0;i<length/2;i++)
      {
               t=arr[i];
               arr[i]=arr[length-i-1];
               arr[length-i-1]=t;
      }
return arr;
}

Monday, November 23, 2015

Cocubes preassess quantitative aptitude questions - 10

Quantitative Aptitude For Competitive Examinations (English) 7th Edition
181. A square field of area 31684 m2 is to be enclosed with wire placed at height 1 m, 2 m, 3 m, 4 m above the ground. What length of the wire will be required if its length required for each circuit is 5% greater than the perimeter of the field?
a. 6456 m   b. 27666 m   c. 2990.4 m   d. 4666.5 m
Ans: 2990.4 m
Solution: let a is side of square field then a2=31684
a=178
perimeter= 4 * a = 712
5% more than perimeter = 712 + 5% of 712 = 712 + 35.6 = 747.6
Because we enclose four times so 4 * 747.6 = 2990.4

182. The curved surface area of two spheres are in the ratio 1:4. Find ratio of their volumes.
a. 1:4    b. 1:7   c.  1:8   d. 1:6
Ans: 1:8
Curved surface area : 4 * Pi * r2
Volume = (4/3) * Pi* r3
r1/r2= ½
r13=r23 = 1/8

183. 5 boys and 5 girls were made to sit in a row. In how many ways they can be seated so that every boy sits with his respective girl friend?

Ans: 5! 25


184. A vessel is filled to its capacity with pure milk. Ten litres are withdrawn from it and replaced by water. This procedure is repeated again. The vessel now has 32 litres of milk. Find the capacity of the vessel.
a. 55 litres  b. 50 litres  c. 40 litres   d. 45 litres
Ans: 50 litres
Solution:
Let’s say vessel capacity is x litres
Initially vessel contains only milk so

Milk
water
Vessel
Initially
x
0
x
After step-1
x-10
10
x
After step-2
(x-10) – ((x-10)/x)*10
10+10-((10/x)*10)
x
(x-10) – ((x-10)/x)*10 = 32
So x=50

185. A person invested Rs. 2500 on simple interest and got Rs. 200 at the end of the year as interest. What was his rate of interest?
a. 12% p.a  b. 10% p.a  c. 8% p.a  d. 6% p.a
Ans: 8% p.a
Solution: Apply Simple interest formula ( P*T*R/100)


186. There are two queues at a super market billing counter. In the first queue, there are m1 customers all with n1 items in their baskets, while in the second queue there are m2 customers all with n2 items in their baskets. It takes “t” seconds to process each item and “p” seconds for each person to pay. A customer wishes to know which queue to join.
Which one of the following options gives the condition for the first queue to be the better queue to join?
a.  m1(p+n1t)=m2(p+n2t)     b. m2(p+n2t)≤ m1(p+n1t)   c.  m1(p+n1t) ≤m2(p+n2t)    d.  m1(p+n1t) < m2(p+n2t)
Ans: d.  m1(p+n1t) < m2(p+n2t)

187. Harish creates a model based on Arithmetic Progression which starts at 3 and with a spacing of 8 goes till 467 ( i.e. 3,11, _, _, _, 467). Ravi wants to create another model through a subset of this series such that the total of no two elements of his series is 479. The maximum possible number of elements which Ravi’s series has would be:
a. 24  b.  32   c. 30   d.  29

Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.


189. The diameter of the wheel of a car is 14 m. It makes 5 revolutions per 11 seconds. What is the speed of the car?
a. 48 kmph   b. 72 kmph  c. 64 kmph  d. 56 kmph
Ans: 72 kmph
Solution:  surface area of a circle = 2 * Pi * r = 44 m
5 revolutions in 11 seconds
1 second = 20 m
20 m/second = 20 * (18/5) = 72 kmph

190. If x,y,z are positive variables and the value of (x+y+z)=18, then what is the maximum value of xyz?
a. 110  b. 100 c. 216 d. 252
Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

191. Read the information given below and answer the question that follows:
1. A+B means A is father of B;
2. A-B means A is the sister of B;
3. A/B means A is the mother of B;
4. A*B means A is the brother of B
Which of the following expressions whows that M is the paternal uncle of N?
a.       N*P      b. N-P+M    c. M-P+Q*N   d. M*P+Q-N
Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

192. if m/(m2-2m+1)=1/5, then determine the value of (m3 + m-3)
a. 323    b. 321   c. 320   d. 322
Solution:  (m2-2m+1)/m=5
Apply denominator to individual terms
m-2+1/m=5
m+1/m=7
so (m+1/m)3 = m3+3m+3/m+1/m3
substitute required values in above equation.
Ans: 322

193. The base of a triangular field is 880 m and its height is 550 m. Calculate the charges for supplying water to the field at the rate of Rs. 24.25 per sq.hectometer.
a. Rs 44   b. Rs 24.22   c. Rs 58.68   d. 654.4
Ans: 58.68
Solution: area of a triangle= (1/2) * base * Height
= 242000 sq.m = 2.42 sq.hectometer
Charges= 2.42 * 24.25 = 58.68

194. How many numbers greater than a million can be formed from the digits 4,5,6,0,7,6,5?
a. 540   b.  4320  c. 2160  d. 1080
Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

195. Which of the following would not be a consideration while designing model for emergency fire exit?
a. Number of evacuation doors.  B. Number of people to be evacuated 
c. Comfort of exit       d. Number of safety personals
Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

196. Ashif sold an article for Rs 315 at a profit of 5%. What would have been the loss incurred by him it it was sold for Rs. 275?
a. 7.625%  b. 4.5 %  c. 5.625%   d. 6.25%   e. 8.33%
Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

197.  a hemisphere, a cylinder and a cone of same height have equal base radii. Determine the ratio of their volumes ( in the same order )
a. 5:2:6   b. 3:4:6  c. 1:2:3   d. 2:3:1
Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

198. The internal and external radii of a hollow cylinder are 4 cm and 6 cm respectively. What is the ratio of its internal surface area to its external surface area?
a. 4:9  b. 2:3  c. 3:4   d. 9:4
Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

199. If A+B+C = 450 and A:B:C=3:5:7, then the value of “A” is:
a. 60  b. 90  c. 120  d. 140
Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

200. Two numbers are in the ratio of 4:9. If the first number is increased by 50% and second number is doubled then the ratio becomes 1:3 then original numbers are:
a. 36,81  b. 27,12  c. 18,36  d. 80,90

ans: 36,81

Contact Form

Name

Email *

Message *