Saturday, November 7, 2015

Cocubes Quantitative Aptitude Questions-4

Quantitative Aptitude For Competitive Examinations (English) 7th Edition
61. Henna invested Rs.5000 at 12% simple interest p.a.the interest she will receive after 2 years is:
A. Rs.800     B.  Rs.1000    C.   Rs.600     D.  Rs.1200
Ans: (5000*12*12)/100= 1200

62.A bag contains 3 red,5yellow and 4 green balls.3 balls are drawn randomly,what is the probability that the ball drawn contains no yellow ball?                       A. 9/44     B.  37/44     C.  43/44    D.    7/44
Ans:
Red
Yello
Green
Arrangements
0
0
3
3C­0+4C3
1
0
2
3C­1+4C2
2
0
1
3C­2+4C1
3
0
0
3C3+4C0
Total = 35
Probability = 35/12C3 =7/44

63. If a2+b2-4(a+b)= -8,then the value of (a-b) is:                    
A.   4         B.   0       C.    2          D.    8

Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

64. A lent Rs.600 to b for  2 years and Rs.150 to C for 4 years and receive all together Rs.90 as both as interest.Find the rate of interest.                   
A.  4%p.a     B. 2%p.a     C. 5%p.a     D. 3%p.a
Ans: 5%

65. If the perimeter and the diagonal of a rectangle is 18 cm and √41 cm respectively.Calculate the area of the rectangular field.          
A. 25 cm2     B. 29 cm2    C. 18 cm2     D. 20 cm2
Ans:
2(a+b) = 18
(a+b)=9
√ (a2 + b2 ) = √41
(a+b)2 = a2+b2 + 2ab
ab=20

66.  A,B, and C enter into a partnership and their shares are in the ratio 1/2 : 1/3 : 1/4.After 2 months,A withdraws half of his capital and after 10 months,a profit of RS. 378 is divied among them. What is B’s share?
A.  Rs.144     B.   Rs.156     C. Rs.166     D.   Rs.129

Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.


67. If a:b =4:1,then √(a/b)+ √(b/a) is :
A. 1    B. 4/5     C.  None of the mentioned options     D. 5/4
Ans: 5/2

68. A cube is given with an edge of 12 units.It is painted on all faces and then cut into smaller cubes of edge of 4 units.How many cubes will have 2 faces painted?
A.  8    B.   12    C.  0    D.   2

Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

69.Find the area of Rhombus one of whose diagonals measures 8 cm and the other 10 cm.
A. 47 cm2     B. 34cm2    C. 40 cm2    D. 64cm2

Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

70. Rs 5000 was divided among 5 men, 6 women and 5 boys, such that the ratio of the shares of men, women and boys is 5:3:2 what is the share of the boy?
a. 200    b. 100    c. 250     d. 150
Ans: 200
The ratio of shares of groups of men, women and boys = 5 :3 :2
So share of boys is = (2/10)*5000 = 1000
Share of a boy= 1000/5 = 200

71. If 28 Men working 6 hours a day can finish a work in 15 days. In how many days can 21 men working 8 hours per day will finish the same work?
a. 24 days   b. 21 days  c. 18 days   d. 15 days
Ans: 15 days
Work = 28 * 6 * 15 --- (1)
Work = 21 * 8 * x  -- - (2)
Equating (1) and (2)
28 * 6 * 15 = 21 * 8 * x
X= 15

72. A train is running at the rate of 60 kmph. A man is also going in the same direction on a track parallel to the rails at a speed of 45 kmph. If the train crosses man in 48 seconds, the length of the train is?
a. 50m   b.  150m c. 100m  d. 200m
Ans: 200 m
Speed = distance/time;
Distance= speed * time
= (60-45) * 48 * ( 5/18)    ( relative speed in same direction is s1-s2 and kmph to m/sec 5/18)
= 200m

73. Find the last two digits of the expansion (212n-64n) when n is a positive integer?
a. 5   b. 11   c. 10   d. 00
Ans: 00
Assume n=1
Then answer is 00

74. Read the information given below and answer the questions that follow
(a$b) = (a+b)/2
(a&b) = (a2-b2)
(a?b)=(a-b)/2
What is the value of [(22$4)&(25?15)]?
a.       154   b. 144   c. 112   d. 125
Ans: 144

75. Which of the following graph indicates the graph of {(sin t, cos t):- π/2≤t≤0} in xy-plane?


a.       D   b. C   c. B   d. A
Ans:  B
When t = -90 then (sin t, cos t) = (-1,0)
When t=0 then (sin t, cos t) = (0,1)
Plot above two points in x-y plane.
Answer: Option (C)

Ans:  B
When t = -90 then (sin t, cos t) = (-1,0)
When t=0 then (sin t, cos t) = (0,1)
Plot above two points in x-y plane.
Answer: Option (C)

76. There are 4 boys and 3 girls. They sit in a row randomly, what is the probability  that all the girls are together?
a. 1/14    b. 3/14   c. 2/14   d. 5/14
Ans: 2/14
Probability = (favourable cases / total cases)
Favourable cases = girls together.
= 4 boys + 1 ( assume 3 girls as 1 ) = 5! * 3! ( girls can be arranged in 3! Ways)
Total cases = 7!
So probability= (5! * 3!)/7! = 1/7

77. The simple interest on Rs. 4,500 for 4 years at 15% p.a is:
a. Rs. 2700   b.Rs. 2500   c. Rs. 2300   d. Rs. 3000
Ans: 2700
Simple interest = (P * T * R )/ 100
Ans: 2700

78.  A rectangular grassy plot is 112 m by 78 m. It has a gravel path 2.5 m m wide all around it on the inside. Find the area of the path
a. 952 m b. 926 m2  c. 912 m2    d.950 m2
Ans: 925 m2


This question is very very important
Area of the path = (112*78) – (73 * 107) = 925m2

79. A cone of height 21 cm has a volume of 2200 cm3. Determine the base radius of the cone
a. 2.5 cm   b. 10 cm  c. 7.5 cm  d. 5 cm
Ans: 10 cm
 Volume of cone = (1/3) Pi * r2 * h  = 2200
r=10 cm

80.  what is the radius of the circular plate of thickness 1cm made by melting a sphere of radius 3cm?
   A. 6 cm    B. 5 cm  C . 4 cm  D.7 cm
Ans: 6 cm
Volume of a sphere = (4/3) * pi * r3    --(1)  ( here r =3cm)
Volume of circular plate of thickness 1 cm is  = pi * r2 * h    -- (2)  ( here h=1cm that is thickness )
Equating (1) and (2)
r=6cm

Contact Form

Name

Email *

Message *