Friday, November 27, 2015

Cocubes preassess Quantitative Aptitude previous questions -12

Quantitative Aptitude For Competitive Examinations (English) 7th Edition
221. If the heights of two cones are in the ratio 1:4 and their diameter are in the ratio 4:5 what is the ratio of their volumes?
a. 1:4   b. 4:25  c. 4:23   d. 1:6
Ans: 4:25
Volume of a cone = (1/3) * Pi * r2 *h
Ratio of volumes = (4 * 4* 1)/ (5 * 5 * 4) = 4: 25

222. A cylinder of height 14 cm has a volume of 1100 cm3 determine the base radius of the cylinder.
a. 10 cm   b. 7.5 cm  c. 5 cm  d. 2.5 cm
Ans: 5 cm
Volume of a cylinder = Pi * r2 * h
1100 = (22/7) * r2 * 14
r=5 cm

223. Find the time in which Rhett can cover a distance of 3 km running at a speed of 12m/minutes.
a. 4.16 hours  b. 4.10 hours   c. 4 hours   d. 4.25 hours
Ans: 4.10 hours
Convert given speed into km/hour
12m/minutes= ( 12 (1/1000))/1/60 = 12*60 / 1000 kmph
Time = distance / speed = 4.10 hours

224. Find the remainder when 83*85*87*88*91 is divided by 41.
a. 32    b. 31   c. 29   d. 34
Ans: 31
Divide individual terms with 41 find out remainder
That is (1 * 3 * 5 * 6 * 9)/41 = 31

225. If the selling price of an article is (2/3)rd of its cost price, then find the profit/loss percent.
a. 20% profit   b. 33% profit  c. 33% loss   d. 20% loss
Ans: 33% loss
Let’s say cost price is x
Then selling price = (2/3)* x
Profit or loss % =( ( selling price – cost price )/ Cost price )  * 100

= 33% loss  ( negative sign indicates loss )


Study the graph given below and answer the questions that follow.

Foreign trade in billion dollars

   


226.  In which year was the trade deficit highest?
a.        2009-10   b.  2007-08    c. 2010-11   d. 2008-09

Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

227. In how many years was the trade deficit less than the trade deficit in the succeeding year?
a.       Three   b two  c. Four d. One

Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

228. Exports earning in 2010-2011 is what percent of imports in 2011-2012?
a.       87%   b. 90%  c. 85%   d. 82%

Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

Contact Geek Placement Preparation

Name

Email *

Message *