Monday, November 23, 2015

Cocubes preassess quantitative aptitude questions - 10

Quantitative Aptitude For Competitive Examinations (English) 7th Edition
181. A square field of area 31684 m2 is to be enclosed with wire placed at height 1 m, 2 m, 3 m, 4 m above the ground. What length of the wire will be required if its length required for each circuit is 5% greater than the perimeter of the field?
a. 6456 m   b. 27666 m   c. 2990.4 m   d. 4666.5 m
Ans: 2990.4 m
Solution: let a is side of square field then a2=31684
a=178
perimeter= 4 * a = 712
5% more than perimeter = 712 + 5% of 712 = 712 + 35.6 = 747.6
Because we enclose four times so 4 * 747.6 = 2990.4

182. The curved surface area of two spheres are in the ratio 1:4. Find ratio of their volumes.
a. 1:4    b. 1:7   c.  1:8   d. 1:6
Ans: 1:8
Curved surface area : 4 * Pi * r2
Volume = (4/3) * Pi* r3
r1/r2= ½
r13=r23 = 1/8

183. 5 boys and 5 girls were made to sit in a row. In how many ways they can be seated so that every boy sits with his respective girl friend?

Ans: 5! 25


184. A vessel is filled to its capacity with pure milk. Ten litres are withdrawn from it and replaced by water. This procedure is repeated again. The vessel now has 32 litres of milk. Find the capacity of the vessel.
a. 55 litres  b. 50 litres  c. 40 litres   d. 45 litres
Ans: 50 litres
Solution:
Let’s say vessel capacity is x litres
Initially vessel contains only milk so

Milk
water
Vessel
Initially
x
0
x
After step-1
x-10
10
x
After step-2
(x-10) – ((x-10)/x)*10
10+10-((10/x)*10)
x
(x-10) – ((x-10)/x)*10 = 32
So x=50

185. A person invested Rs. 2500 on simple interest and got Rs. 200 at the end of the year as interest. What was his rate of interest?
a. 12% p.a  b. 10% p.a  c. 8% p.a  d. 6% p.a
Ans: 8% p.a
Solution: Apply Simple interest formula ( P*T*R/100)


186. There are two queues at a super market billing counter. In the first queue, there are m1 customers all with n1 items in their baskets, while in the second queue there are m2 customers all with n2 items in their baskets. It takes “t” seconds to process each item and “p” seconds for each person to pay. A customer wishes to know which queue to join.
Which one of the following options gives the condition for the first queue to be the better queue to join?
a.  m1(p+n1t)=m2(p+n2t)     b. m2(p+n2t)≤ m1(p+n1t)   c.  m1(p+n1t) ≤m2(p+n2t)    d.  m1(p+n1t) < m2(p+n2t)
Ans: d.  m1(p+n1t) < m2(p+n2t)

187. Harish creates a model based on Arithmetic Progression which starts at 3 and with a spacing of 8 goes till 467 ( i.e. 3,11, _, _, _, 467). Ravi wants to create another model through a subset of this series such that the total of no two elements of his series is 479. The maximum possible number of elements which Ravi’s series has would be:
a. 24  b.  32   c. 30   d.  29

Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.


189. The diameter of the wheel of a car is 14 m. It makes 5 revolutions per 11 seconds. What is the speed of the car?
a. 48 kmph   b. 72 kmph  c. 64 kmph  d. 56 kmph
Ans: 72 kmph
Solution:  surface area of a circle = 2 * Pi * r = 44 m
5 revolutions in 11 seconds
1 second = 20 m
20 m/second = 20 * (18/5) = 72 kmph

190. If x,y,z are positive variables and the value of (x+y+z)=18, then what is the maximum value of xyz?
a. 110  b. 100 c. 216 d. 252
Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

191. Read the information given below and answer the question that follows:
1. A+B means A is father of B;
2. A-B means A is the sister of B;
3. A/B means A is the mother of B;
4. A*B means A is the brother of B
Which of the following expressions whows that M is the paternal uncle of N?
a.       N*P      b. N-P+M    c. M-P+Q*N   d. M*P+Q-N
Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

192. if m/(m2-2m+1)=1/5, then determine the value of (m3 + m-3)
a. 323    b. 321   c. 320   d. 322
Solution:  (m2-2m+1)/m=5
Apply denominator to individual terms
m-2+1/m=5
m+1/m=7
so (m+1/m)3 = m3+3m+3/m+1/m3
substitute required values in above equation.
Ans: 322

193. The base of a triangular field is 880 m and its height is 550 m. Calculate the charges for supplying water to the field at the rate of Rs. 24.25 per sq.hectometer.
a. Rs 44   b. Rs 24.22   c. Rs 58.68   d. 654.4
Ans: 58.68
Solution: area of a triangle= (1/2) * base * Height
= 242000 sq.m = 2.42 sq.hectometer
Charges= 2.42 * 24.25 = 58.68

194. How many numbers greater than a million can be formed from the digits 4,5,6,0,7,6,5?
a. 540   b.  4320  c. 2160  d. 1080
Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

195. Which of the following would not be a consideration while designing model for emergency fire exit?
a. Number of evacuation doors.  B. Number of people to be evacuated 
c. Comfort of exit       d. Number of safety personals
Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

196. Ashif sold an article for Rs 315 at a profit of 5%. What would have been the loss incurred by him it it was sold for Rs. 275?
a. 7.625%  b. 4.5 %  c. 5.625%   d. 6.25%   e. 8.33%
Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

197.  a hemisphere, a cylinder and a cone of same height have equal base radii. Determine the ratio of their volumes ( in the same order )
a. 5:2:6   b. 3:4:6  c. 1:2:3   d. 2:3:1
Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

198. The internal and external radii of a hollow cylinder are 4 cm and 6 cm respectively. What is the ratio of its internal surface area to its external surface area?
a. 4:9  b. 2:3  c. 3:4   d. 9:4
Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

199. If A+B+C = 450 and A:B:C=3:5:7, then the value of “A” is:
a. 60  b. 90  c. 120  d. 140
Ans: Not Available please comment below the answer for others help, will be updated then.

200. Two numbers are in the ratio of 4:9. If the first number is increased by 50% and second number is doubled then the ratio becomes 1:3 then original numbers are:
a. 36,81  b. 27,12  c. 18,36  d. 80,90

ans: 36,81