Monday, August 17, 2015

AMCAT Quantitative Ability Previous Papers-3

21) What will be the value of the expression a8/3  *  a-6/9  ?
a-2                     a-1                                   a0                                          a1                                          a2
ans:    if bases are equal we have to add powers
a8/3-6/9 
a18/2=a2  .

22) What is the square root of 576/9?
1.4          2.8          3.12        4.16
Ans.8

23) Which number is the fourth power of 7?
1. 2401                  2. 2421                  3. 2601                  4. 2621
ans:  72*72
=49*49 = 2401

24) HCF of two numbers is 11 and their LCM is 693. If one number is 77, find the other number?
1. 7         2. 9         3. 63       4. 99
ans:   product of two numbers = product of HCF and LCM
77*x =11*693
X=11*693/77
X=99

25) Recycling 900 kg of paper saves 17 trees . How many trees are saved when 1200 kg of paper are recycled?
1. 19       2. 25       3. 20       4. 22
ans:   900kg papers=17 trees
1200kg papers=?
The trees to find is=X
X= 1200*17/900
=68/3
=22

26) How many different four letter words can be formed ( the words need not to be meaningful ) using the letters of the word PACIFIC such that the first letter is p and the last letter is F?
1. 8         2. 3         3. 6         4. 7!/5!
Ans:  PACIFIC
Total number of letters n=7
R=2
Npr =n!/(n-r)!
 =7!/(7-2)!
=7!/5!

27) Mauli purchased a designer saree from Mumbai at 8/9th of its MRP. When she came back to Delhi, her neighbour coaxed mauli to sell the saree to her. She was even ready to pay 9% more than its MRP. What would Mauli’s gain percentage be, if she decides to sell the saree to her neighbour?
1. 15.59%             2. 16.61%             3. 20.36%             4. 22.65%
ans:   assume that MRP rate =100
cost prize = 800/9
selling prize=(100*9/100)+100 =109
sp=(100+gain%/100)cp
109 =((100+gain%)/100)800/9
By solving above equation we get  gain=181/8
=22.65%

28) A goods carriage of length 2km, headed to Srinagar from Punjab was running at a speed of 30 km/hr. It crosses a tunnel which is 58 km long with that speed. Find the time taken by the goods carriage to cross the tunnel?
1. 4 hours            2. 3 hours            3. 2 hours            4. 1 hour
ans:    in this we have to add the distances. The goods carriage 2km and to cross tunnel distance 58km.
 time =?   Speed=30km/hr
Time =distance /speed
=(2+56) /30
Time=60/30
=2hours

29) A lucky draw is organized as part of the first anniversary celebration of new Age Company. There are 25 chits in a bowl one for each employee and the chits are marked from 1-25. Sarika and Rajesh have chits marked with numbers that are multiples of 3 or 7. They want to know if there are chances of them being awarded the trip to Goa which is the first prize of the lucky draw. When one chit is drawn at random, what is the probability that the chit has a number which is a multiple of 3 or 7?1. 3/25                  2. 2/11                  3. 11/25                4. 10/25
ans:     no of chits =25
sarika and ragesh chits aremultiples of 3 and 7
3 multiples up to 25 =8
7multiples up to 25 =2
Total multiples= 8+2 =10
=total multiples / total no of chits
=10/25

30) What is the loss percentage incurred by a company when it buys an asset for Rs. 1,50,000 and sells it for Rs. 75,500?
1. 49.67%             2. 49.34%             3. 98.68%             4. 98.34%
ans:   loss = cost prize – selling prize
=1,50,000-75000
=74,500
Loss%  = (loss/cp)*100
=(74000/150000)*100