Monday, August 17, 2015

AMCAT Quantitative Ability Previous Papers-4


31) If Ruparno is expected to spend Rs. 2,300 on electricity bill in the first 3 months of the year, what amount can he be expected to spend on electricity bill for the rest of the year?
1. Rs. 5,400       2. Rs. 5,700       3. Rs. 6,200       4. Rs. 6,900

Ans: 6,900 ( 2,300 * 3)

32) Out of every 100 people in police department, 10 are women. Out of every 100 people in military forces, 3 are women. In a batch of 180 police personnel and 200 army personnel, how many of them would be women?
1. 24                    2. 30                    3. 18                    4. 6

Ans: 18+ 6 = 24

33) Probability of one of the power plants over heating is 0.15 per day and the probability of failure of the backup cooling system is 0.11. if these events are independent, what is the probability of ‘big trouble’ (i.e., both evnets taking place)?              1. 0.35                2. 0.0185                           3. 0.0165                           4. 0.26

Ans: 0.0165

34) There are 5 clients and 5 consultants in a round table meeting. In how many ways can the clients be seated such that no consultant is next to the other consultant?
1. 5!6!                2. 4! 4!               3. 4! 5!               4. 9!                    5. 10  5! 4!

Ans:  consultants can be arranged in 4! ways  and clients in 5! ways.
So 4! 5! is the answer

35) A person forgets two digits of user ID for a website. He remembers that two digits are odd. What is the probability of him typing the correct last digits by randomly typing 2 odd digits?
(1/25)                 (1/5)                   (1/2)                   (2/5)
Ans: The answer is not solved, please comment the answer and it would be updated for others help 

36) Give the greatest pair of twin prime which are below 100?
71,73                  93,96                  97,99                  87,89

Solution:
Twin primes are pairs of primes which differ by two. The first twin primes are {3,5}, {5,7}, {11,13} and {17,19}.
Ans: 87,89

37) In how many ways a panel of 5 students be selected from 8 kids if a particular student be included?
36                        51                        71                        210
Solution:as one student is to be included left is 7 from 8 and need to make choice from 4,i.e 7c4 =35

38) A woman sold 15 bead sheets for Rs 15,000. Hence gaining the cost of 5 bed sheets. The cost per sheet is.
960      775      1000    800      750

Solution:b) 750
If CP of 1 bedsheet=x,then CP of 15 bedsheet=15x
15000-5x=15x, 20x=15000,x=750

39) Gitu and rashmi were playing ludo. Game and starts when one gets 6 in two consecutive throws of dice. What is the probability that gitu can start the game in first chance?
1/6      1/36    5/6      5/36

Solution: Getting 6 is 1/6
getting two 6's is (1/6) * (1/6) = 1/36

40) A vendor bought 15 oranges at Rs. 36 for 5 oranges and sold all of them at four oranges for Rs.45. How much did the vendor earn or loose in this transaction?
Loses Rs.4.05 per orange
gains Rs.4.05 per orange
gains Rs.60 overall
Loses Rs.5.06 per orange
gains Rs.75.90 overall
Solution:
vender bought 15 oranges,5 oranges are rs.36 so 15 oranges cost rs.108.
then now the vender selling it at rs.45 for 4 oranges.
so each orange cost 11.25.
the selling price of 15 oranges is rs.168.75
hence the difference between the cost price and selling price is 60.75
hence 15 oranges he gained 60.75 rupees.
so for one orange he got 4.05 gain.
ANS:(b)



Contact Form

Name

Email *

Message *