Monday, August 17, 2015

AMCAT Quantitative Ability Previous Papers-2

11)A single letter is drawn at random from the word."ASPIRATION", the probability that it is a vowel is?
a)1/2                     b)1/3                                     c)3/5                                      d)2/5
Ans) A single letter drawn at random from the above given word is 5c1/10 = 1/2


13)Suparna needs to browse through 75pages of a novel before she gives her review to the class. She has 2.5 hrs before the lecture. What should be her reading speed in pages/hour?
a) 16    b)30   c) 20  d) 22

Ans) speed=distance/time
         S=75/2.5


          S=30

14) The value of log100.1 is :
a) 0  b) -1   c) -10  d) -100
Ans)log100.1 = log1010-1 = -1 log 1010 = -1     (log 1010 =1)

15) A written exam consists of 6 questions with the answer options as yes/no/none. In how many ways can the examinees select the answers?
a) 6  ways   b) 6  ways  c) 3 .3 .3 .3 .3    d) (3 6
Ans) In 36 ways the examiners select the answers.

16) What is the sum of the two consecutive numbers, If the difference of whose squares is 19?
                a. 9                         b. 10                      c. 18                       d. 19


Ans) (n+1)2-n2=19
We get 2n=18, n=9

17) P is an integer. P>883. If (p-7) is a multiple of 11, then the largest number that will divide (p+4) (p+15) is :
11           121         242         None of the above

Ans) 242
Given P is an integer>883.
P-7 is a multiple of 11=>there exist a positive integer a such that
P-7=11 a=>P=11 a+7
(P+4)(P+15)=(11 a+7+4)(11 a+7+15)
=(11 a+11)(11 a+22)
=121(a+1)(a+2)
As a is a positive integer therefore (a+1)(a+2) is divisible by 2.Hence (P+4)(P+15) is divisible by 121*2=242

18) Find the least number which when divided by 5, 7 and 13 leaves the same remainder 3 in each case
398         453         458         463

Ans) By trial method we get the answer as 458.Why because if we divide the number with 5,7,13 it leaves the        remainder as 3 in all the three cases.

19)Which number should be subtracted from 321 so that it becomes prime?
2              4              6              9

Ans) If we apply trial method 4 is the answer.If we subtract 317 from 4 the result will be 317hence this is the prime number


20)  28X22 =
410                210                216                416
Ans) By the formula am*an=am+n
28 *22 =28+2 =210