Tuesday, August 25, 2015

AMCAT Logical ability previous questions and solutions(answers)-2



2015 & 2016 Batch Freshers Registration Link

JOIN MY FACEBOOK GROUP FOR UPDATES 

11. (i) There are two lecturers, two singers, one doctor and one engineer in a group of six people – A, B, C, D, E  and F.
(ii) The doctor c is married to A who is a lecturer.
(iii) The engineer is married to B who is of the same profession as that of E.
(iv) C, A, B, and F are married couples and nobody in the group has the same profession.
(v) E is F’s brother.
Which of the following is a pair of singers?
A.      A and D        B. B and E            C. E and F             D. A and F
Solution: B and E
12. How is E related to B?
A. Brother           B. Uncle               C. Father              D. None of these


13. Which of the following pair is a couple?
A. A and B           B. B and F            C. A and F            D. B and C
Solution: (B)

14. Which of the following is a pair of lecturers?
A. A and B           B. A and F            C. A and D           D. A and E
Solution: (C)

15. If north is called north-east, north-east is called east, east is called south-east and so on. What will south-east be called?
A. West                                B. North               C. South               D. East

Solution: South
16. There are 2 questions based on the same data. Answer the questions based on the given information:
The following are the conditions for the selecting a “Management trainee” for a reputed company. The candidate must:
Be a post graduate in commerce with at least 60% marks or a CA.
Not be more than 25 years old and less than 20 years old as on 1.12.2009.
Have fluency in English and Hindi.
Be in a position to pay Rs. 10000 as deposit to the company.
Give an undertaking to work for at least 5 years for the company.
However
If the candidate fulfils all conditions except (1.) then he/she should be referred to the Managing Director of the Company.
If the candidate fulfils all the conditions except(4.) then he/she should be referred to the Chairman of the Company.
Should the given candidate be selected?( the case is presented on 1.12.2009)

Question:
23 year old Suresh is a CA with fluency in English and Hindi. He can pay Rs.8000 as deposit and will give five years undertaking.
A.      Insufficient data       B. Candidate should not be selected    C.  Candidate should be selected
D. Candidate is to be referred to the Managing Director    E. Candidate is to be referred to the chairman

17. Rajan is a post graduate in Commerce with 70% marks. He is fluent in English and Hindi. He is willing to take the 5 year undertaking and is also ready to play the required deposit. His date of birth is 01.11.1989.
A.      Insufficient data       B. Candidate should not be selected    C.  Candidate should be selected
D. Candidate is to be referred to the Managing Director    E. Candidate is to be referred to the chairman

Solution: Candidate should not be selected 
18. The question consists of a problem question followed by two statements I and II. Find out if the information given in the statements is sufficient in finding the solution to the problem.
Problem question: Out of 60 students, 30 like both Maths and English. How many students like only Maths?
Statements:
I) Out of 60, 22 students don’t like any subject. 4 students like only English.
II) Out of 60 students, 20 are girls and 10 of them don’t like any subject.
A.      Statement I alone is sufficient.          B. Statement II alone is sufficient.
C.    Both statements put together are sufficient                               D. Both statements put together are not sufficient
E.    Either of the statements individually is sufficient

SOlution: A.      Statement I alone is sufficient. 
19. Problem question: what is the selling price of sofa set?
Statements:
I) The cost price of a sofa set is given
II) The selling price of two sofa sets are given
A.      Statement I alone is sufficient.          B. Statement II alone is sufficient.
C.    Both statements put together are sufficient                               D. Both statements put together are not sufficient
E.    Either of the statements individually is sufficient

Solution:      B. Statement II alone is sufficient.

20. The question consists of a problem question followed by two statements I and II . Find out the information given in the statement(s) is sufficient in finding the solution to the problem.
Problem question what is the 5th number?
Statements
I) 1st and 2nd numbers are 1 and 2 respectively
II) 3rd and 4th numbers are 3 and 4 respectively
A.      Statement I alone is sufficient.         
B. Statement II alone is sufficient.
C.    Both statements put together are sufficient                              
D. Both statements put together are not sufficient
E.    Either of the statements individually is sufficient

Solution: D. Both statements put together are not sufficient


Contact Form

Name

Email *

Message *