Tuesday, June 30, 2015

AMCAT( Aspiring Minds Questions and Solutions)-2

AMCAT( Aspiring Minds Questions and Solutions)
2015 & 2016 Batch Freshers Registration Link

JOIN MY FACEBOOK GROUP FOR UPDATES 


Who is fastest among the X,Y,Z
1)X AND Y PAINTS ROOM IN 12 MINS
2)X,Y, AND Z PAINTS ROOM IN 17 MINS
A)STATMENT 1 IS SUFFICIENT
B)STATMENT2 IS SUFFICENT
C)BOTH STATMENTS ARE SUFFICIENT
D)BOTH ARE NOT SUFFICIENT --->

product of two successive numbers is 4692. Which is the smaller of the two numbers?
1)69 2)62 3)68 4)67 5) None of these

To fill a storage tank of wheat ,20 containers full of wheat are required.how many containers of wheat will be required to fill same tank.if the capacity of tank is reduced to two-fifth of their present capacity??
1)25
2)30
3)60
4)50

what is sum of two consecutive numbers. if the squares of their difference is 19
a)9
b)10
c)18
d)19

To fill a storage tank of wheat ,20 containers full of wheat are required. how many containers of wheat will be required to fill same tank.if the capacity of tank is reduced to two-fifth of their present capacity??
1)25
2)30
3)60
4)50

At an election there are five candidates among which three are to b elected and a voter can vote to any number of candidates not greater than number of candidates to be elected.the number of ways in which a voter can vote??
1)25
2)32
3)30
4)none of these




1. Find the odd no: 2,3,12,36,86,167
Sol:  given series. 2,3,12,36,86,167
now,  3-2=1 => 1^2=1;                   12-3=9 => 3^2=9;                            
          36-12=24 => here if we change 36 into 37 then 37-12=25 =>5^2=25
         86-36=50 => Similary 86-37=49 =>7^2=49
         167-86=81 =>9^2=81
           so answer will be 36.

2.   8,12,24,60,... what is the next number?
Sol:  12-8=4;                        24-12=12;            60-24=36...
the difference like this 4*3=12,12*3=36 then next 36*3=108.so the answer is 108+60=168.

3. 3,7,10,11,12,17,? find out next number?
Sol:   sum of alternates -1 equal to next alternate number.
3+10-1=12;                          7+11-1=17;                          so the next number will be 10+12-1=21

4. Cost price of 4 calculators and 2 pencil is 6200. What is the cost of ten calculators and five pencils.
Sol: C+2P=6200-->2C+P=3100
SO 10C+5P=5(2C+P)=5(3100)=15,500 RS

5. 12 men can complete work in 6 days whereas 10 men and 21 women take 3 days to finish the same work .in how many days can 12 women alone complete.
Sol:  10 men's, 1 day work=10/(12*6)=5/36
If 21 women's, 1 day work= 21/W ,then
3[(5/36)+(21/W)]= 1 ,On solving, W=108
So, 12 women can complete the work in 108/12=9 days

6. 2718/14  find the remainder value?
Sol: Any number of the form (a*x-1)^n /a the remainder will be +1 if the power n is even.
and the remainder will be -1 or (a-1) if the power is odd. According to this the remainder will be 1

7. What is the probability of getting a odd sum when two dice are thrown.
Sol: odd numbers 3,5,7,9,11(between 2(min sum)-12(max sum))
cases:-  3-(1,2),(2,1)                                        5-(3,2),(2,3),(4,1),(1,4)                   7-(1,6),(6,1),(2,5),(5,2),(3,4),(4,3)
9-(3,6),(4,5),(5,4),(6,3)                                   11-(5,6),(6,5)                                     
total cases=18                                   therefore probability=18/36=>1/2

8. If log(p+q)(p-q)= -1;                   then find the value of: log(p+q)(P2-q2)
Sol: log(p+q)(p2-q2)=log(p+q)2(p-q)=log(p+q)2  + log(p-q) = 2 log(p+q) + log(p-q) = log(p+q)+log(p+q)+log(p-q)
log(p+q)-1= log(p+q)-log 10= log (p+q)/10;

9. If peacock = 11526312316 then feather=
Sol: First letter is decoded on the position of letter in reverse order
and 2nd letter is decoded on the position of letter in alphabetic order in peacock
p=11      e=5        a=26      c=3         o=12      c=3         k=16
so, feather
f=21       e=5        a=26      t=20       h=19      e=5        r=9
Ans: 21526201959

10. Find the number of consecutive zeros at the end of 72!
Sol: By using formula round(n/5)+round(n/25)+..........round(n/5^n)
round(72/5)+round(72/25)=14+2=16
11. Find the maximum value of n such that 77! is perfectly divisible by 720^n
Sol: 720 = (2^4) x (3^2) x (5)
Number of twos in 77! is:             38 + 19 + 9 + 4 + 2 + 1 = 73
                                                                So number of 2^4 will be: = 18
                                                                Similarly, Number of threes in 77! is:
                                                                25 + 8 + 2 = 35
                                                                So number of 3^2 will be: = 17
                                                                and number of fives will be:
                                                                = 15 + 3 = 18
                Hence the number of 720s that we can obtain is 17.

12. Some persons can do a piece of work in 12 days. Two times the number of such persons will do half of that work in:
Sol: 3 days

13. If log102 = 0.3010, what is the number of digits in 264
Sol: 264= 64 log2=64*0.3010=19.264
Characteristic(integral part of log) is one less than no. of digits. here characteristic=19; So no of digits=19+1.

14. log y 1369y=3 then what is the value of y?
Sol: y3=1369y                                     y2=1369                                                y=37

15. 4.28 and -3.28 are two numbers on a real number line. If 1 is added to both the numbers ,then which of
the following is true?
a.Distance between the two numbers is 2 units more than the distance between 4.28 and -3.28
b.Distance between the two numbers is 2 units less than the distance between 4.28 and -3.28
c.Distance between the two numbers is equal to than the distance between 4.28 and -3.28
d.None
Ans:c
distance b/w 4.28 and -3.28 = 7.56
distance b/w 5.28 and -2.28 = 7.56

16. What is the greatest 4-digit perfect square, which is exactly divisible by 3, 5, 7 and 9?
a. 9999                  b. 9684                  c. 9801                  d. Cannot be determined             e. 11025

17. What is the full form of OSI ?
Ans: Open system interconnection

18. What is the remainder when 1723 is divided by 16?
a. 1         b.0          c.2          d.3
Sol:  Apply bionomial theorem. 17 can be written as (16+1)
similarly 1723= (16+1)23 
expand above equation using bionomial theorem then we get 24 terms, in that 23 terms contain 16x as one term for x>0; 24th term will be 24c24 124 =1  when you divide 1 with 16 you get 1 as remainder.

19. antilog10100
Sol: All you need to know is that AntiLog(X) = 10x.
so ans is 10^(10100)

20. Four bells begin to toll together and then each one at intervals of 6 s, 7 s, 8 s and 9 s respectively. The
number of times they will toll together in the next 2 hr is:
Sol: lcm of 6,7,8,9=504 sec;                                          in 2 hrs =3600*2 sec
so no times they will ring =3600*2/504==14 times
21. The students are in the ratio 2:3:5.if 20 students are increased in each batch the ratio changes to 4:5:7
The total number of students in the three batches before the increase was
Sol: Let number of students be x
2x+20 : 3x+20 : 5x+20 = 4:5:7 --> x = 10
Initially the number of the students would be 20,30 and 50 --> 100 ans

22. sum of money doubles itself in 9 years, in how many years it will become 8 times itself?
Sol: 27 years;                                      9yrs = 2(sum);                   18yrs = 4(sum);                 27yrs = 8(sum)

23. What is the smallest four-digit number which when divided by 6, leaves a remainder of 5 and when
divided by 5 leaves a remainder of 3?
1. 1043                  2. 1073                  3. 1103                  4.None of these
Sol: ans is none of these because :
let us assume the smallest 4 digit number be 1000 if we divide it with 6 we get remainder 4 so to get a rem of 5 add 1 to it => 1001.
Then the general form of a number is 1001+6k for every positive integer value of k it always yields rem 5 when divided by 6
then by trail and error if we take k=2 then number is 1013
which when divided by 5 gives a rem of 3
so the right ans is 1013 which is none of these from options

24. A, B, C started a business with their investments in the ratio 1:3:5. After 4 months, A invested the double  amount as before and B as well as C withdrew half of their investments. The ratio of their profits at the end of the year is:
Sol: Let their initial investments be x, 3x and 5x respectively. Then,
A : B : C = (x * 4 + 2x * 8) : (3x * 4 + 3x/2 * 8 ) : (5x * 4 + 5x/2 * 8)
= 20x : 24x : 40x = 5 : 6 : 10.

25. There are 10 yes or no questions. How many ways can these be answered?
Sol: for 1 question 2 possibilities
for 2nd question 2 possibilities
for 3rd question 2 possibilities
.
.
..
.
210=1024

26. In an examination, 70% of students passed in physics, 65% in chemistry, 27% failed in both subjects. The percentage of students who passed is:
1. 66%                   2. 62%                   3. 69%                  4. None of these
Sol: let's total student be 100
Passed in atleast one subject= 100-27=73.
73= 70+65-x(passed both subjects)
x=62.

27. If the simple interest on a sum at 4% per annum for 2 years is Rs. 80, then the compound interest on the same sum for the same period is:
1.  Rs. 86.80  2. Rs. 86.10    3. Rs. 88.65    4. Rs. 81.60
Sol: S.I for 2 years is 80;
Then S.I for one year is 40.     C.I for 2 years = S.I for 2 years + S.I for 40
=80+(40*4*1)/100=80+1.60=81.6
28. Prabodh bought 30 kg of rice at the rate of Rs. 8.50 per kg and 20 kg of rice at the rate of Rs. 9.00 per kg. He mixed the two. At what price (App.) per kg should he sell the mixture in order to get 20% profit?
1. Rs. 9.50            2. Rs. 8.50            3. Rs. 10.50          4. Rs. 12.00
Sol: 30*8.5+20*9=435
20% of 435 is 87
total= 435+87=522
522=50*x;                                           x=10.44= 10.5(approx)

29. Mohan walks a certain distance and rides back in 6 hours and 15 minutes. If he walks both ways he takes 7 hours and 45 minutes. If Mohan rides both ways the time which he will take will be:
1. 4 hours            2. 19/4 hours                      3. 9/2 hours        4. 17/4 hours                      5. None of these
Sol: W+R=375 minutes(6 hours 15 minutes)
2W=465 minutes(& hours 45 minutes)
2R=?
2(W+R)=375*2=750
2R=750-465=285=19/4

30. In an examination 10 questions are to be answered choosing at least 4 from each of part A and part B. If there are 6 questions in part A and 7 in part B, in how many ways can 10 questions be answered ?
1. 212  2. 266   3. 272   4. 312   5. Correct Op
Sol: 266 = 6c4*7c6+6c5*7c5+6c6*7c4

31. A boy move 6 m in west then he turn towards south and move 20 m then turn towards east and move 12 m again move toward north and move 12 m . How much dist he is away from his starting point.
Sol: sqrt(8^2+6^2)=10

32. synonym of OBTRUSIVE
Sol: conspicuous

33. hcf of 3.68 & 5.35
Sol: prime factorization of 368 is 24*23
prime factorization of 535 is 5*107
hcf is 1. ans is 0.01

34. 3*(44+43+42+4+1) = ?
Sol: 3*(45-1)/4-1  ( applying sum of n terms in G.P )
=45-1= 1023

35. log10 2=.6096                               log10 3=.4709                      then log10 12 = ?
Sol: log10 12= log10 (22*3)= log10 22+ log10 3= 2 log10 2+ log10 3=2*0.6096+0.4709= 1.6901

36. log xy - log |x| = ?
Sol: log xy - log |x| = log x + log y - log |x| = log y
since x > 0 for log to be defined.
hence |x| = x

37. log 25625 - log 31961 + log 29841 =?
Sol: 2-2+2=2

38. P3M : N4J ::  R3P :  ??
Sol: because compare P3M with R3P then N4J=P4M

39. 2,35,104,209,?
Sol: 35-2=33;104-35=69;209-104=105;;
69-33=36;105-69=36;;
so 36+105=141==>>141+209=350(ans)

40. NATION - 1412091514 THEN   REMOTE- ?
Sol: Ans: 1851315205
A=1 B=2 ...................Z=26

41. product of two no u and v is 42.
conclusion
1.u is less than v
2. u is even.
options:
1. conclusion 1 and 2 both are necessary
2.only one is sufficient.
3.only two is sufficient
4. data not sufficient
Sol: Data not sufficient why because....
2*21
3*14
6*7 are the possibilities.
u is even means u can be 2,14,6 and u less than v again two possibilities are there.... 2*21 and 6*7... so data in sufficient.

42. how many 5 digit nos are possible from 2,7,0,8,4 if the first digit is not zero
Sol: if there is no repetition then its equal to=4*4*3*2*1=96
if repetitions are allowed = 4*5*5*5*5=2500

43. 400 have how many factors?
Sol: 15 factors....  
400=24*52
no of factor=5*3=1

44. A box contain 6 yellow,3 red and 2 green ball 5 ball is randomly selected what is the probability that at least one ball is yellow.
Sol: probability=at least 1 ball yellow
=1-no ball yellow
=1-{(6C0*3C3*2C2)/11C5}
=1-(1/462)
=0.997

45. if north-west is east ,north-east is south then what is east?
Sol: south-west

46.How many two digit numbers have exactly 5 factors?
Sol: for a two digit number to have 5 factors it must be a squared number and it must not be a square of prime number.  the two numbers are,
4^2 = 16 = 1,2,4,8,16
9^2 = 81 = 1,3,9,27,81


47.How many four digit numbers have exactly 5 factors?
Sol: for any no. greater than 100 to have 5 factors it must be the 4th power of the prime number.
e.g, 5^4 = 625 = 1,5,25,125,625
7^4 = 2401 = 1,7,49,343,2401
11^4 = 14641 = 1,11,121,1331,14641
so the only 4 digit number having 5 factors is 2401
and two digit number having 5 factors are 16 and 81

48. 15?1792 is divisible by 9 only when ?=
1.1          2.4.         3.3.         4.2.
Sol: 1+5+1+7+9+2=25=2+5=7+?=9      so ?=2

49. 2x+y=2/23/2;                                   2x-y=2;   Find the values of x and y?
Sol: 2x+y=21-3/2;   x+y=-1/2;
and 2x-y=21;         x-y=1;
and x=1/4            y=-3/4

50. 6,9,__,24,39.                                               1).18.     2)15.      3).10.     4)12.
Sol: its simply the addition of the previous two numbers
9+6=15;                15+24=39;                           so the answer is 15

51. GULMOHAR=TFONLSZI..... then PIPAL =??
Sol: GULMOHAR = TFONLSZI
G+T = 7+20 = 27
U+F = 21+6 = 27
.....
A+Z = 1+26 = 27
R+I = 18+9 = 27
So,
27-P = 27-16 = 11 = K
27-I = 27-9 = 18 = R
27-P = 27-16 = 11 = K
27-A = 27-1 = 26 = Z
27-L = 27-12 = 15 = O
PIPAL = KRKZO

52. 79,64,26,15,__
Sol: 79= 7*9 = 63+1= 64
64 = 6*4 = 24+2= 26
26= 2*6 = 12+3 = 15
15 = 1*5 = 5+4 = 9
so the ans is 9

53. 8,8,6,2,___.
1.-4.       2.4          3.2          4.0.
Sol: 8-8 = 0;                         8-6 = 2;                 6-2 = 4;                 2-(-4) = 6;            So Ans is:  -4

54. Please remember all the words because  amcat always repeat synonym and antonym...
1.conceit              2.conceal             3.preamble         4. Engendered  5.veteran            6..instigate          7.blighting
8.overt                 9.verdict              10.avarice            11.set off             12. gruesome    13.vent
these words were in my set and my friend set so prepare the synonym and ant both because  when they repeat question they change ant into synonym or vice versa..... 
Sol:   Synonyms  :    1.arrogance 2.hide   3.preface             4.arouse,create,stir        5.experienced,old time
6.influence,provoke       7.ruin,destroy   8.unconcealed  9.judgement      10.greedy            11.compensate, redeem
12.horrible, awful            13.outlet
Antonyms:  1.humility,shyness  2.disregard,uncover,disclose      3.discusion,meeting       4.calm, destroy, discourge
5.unskilled, inexperenced            6.discourage, negelect  7.Encourage, improve    8.unclear, hidden
9. announcement, commitment                               10.generosity, philanthopy          11.disagree, spoil
12.attrective, beautiful                  13.closing, clouse

55. 6 years back, Rom and Dom had their ages in the ratio 1:2. 6 years from now the ratio of their ages would be 3:4. What is the ratio of their ages today?
Sol: (x-6)/(y-6)=1/2 ....(1)
(x+6)/(y+6)=3/4 ..(2)
by solving these eqn, we get x=12 and y=18        i.e. 2/3

56. A locomotive engine, without any wagons attached to it, can go at a speed of 40 km/hr. Its speed is diminished by a quantity that varies proportionally as the square root of the number of wagons attached. With 16 wagons, its speed is 28 km/hr. The Op 1: 99 Op 2: 100 Op 3: 101 Op 4: 120 Op 5:


57. If 33 untrained labourers can do a work in 15 days of 12 hr. each, how many trained labourers can do 50% more work in 11 days of 9 hr each ? (It may be assumed that it takes 2 trained labourers to do the work of 5 untrained labourers) Op 1: 42 Op 2: 36 Op 3: 90 Op 4: 100 Op 5:
Sol: 5u=2t u=2/5t
(33*2t*15*12)/(5*xt*11*9)=2/3
x=36                      op 2:36

58. |X - 5| + 4 > 0 and |X2| < 4. Then x can be: Op 1: 4 Op 2: 2 Op 3: 0.5 Op 4: All of these Op 5:
Sol: Op 3: 0.5;     4.5+4>0;               &(0.5)^2

59. If r = at2 and s = 2at, the relation among s, r and a is: 1. s2=4ar   2. s=ar  3. s=2ar  4. s2=ar  5. None of these
Sol:  s=2at;  squaring on both sides;   s2=4a2t2=4a* at2=4ar;  so option 1 is correct

60. If |x| + |y| = 7, then what is the sum of minimum and maximum values of x + y?  1. 3/2 2. -7 3. 7 4. 0 5.none
Sol: 0;                    as mod has property;     |x|=x;x>0;          =-x;x

61. If x4 + 1/x4 = 47, then find the value of x3 + 1/x3    1. 18 2. 27 3. 9 4. 12
Sol: (x2+1/x2)2=x4+1/x4+2
so x2+1/x2=7

(x+1/x) 2=x2+1/x2+2=7+2=9
so x+1/x=3;

now (x+1/x) 3=x3+3*x+3*1/x  + 1/x3
33=x3+3*3+1/x3
so x3+1/x3=18

62. If a, b, c are roots of the equation x3-4x2+6.5x + 3.5 = 0, then what is the value of a2 + b2 + c2?  a. 1 b. 64 c. 169 d.3 Sol: let l,m,n be roots of ax3+bx2+cx+d=0; then l+m+n=-b/a, lmn=-d/a, lm+mn+ln=c/a,
here a=1, b=-4, c=6.5
a2+b2+c2= (a+b+c)2-2(ab+bc+ca)=3.


63. If 13 + 23+ 33+ ……….+ 93 = 2025 ,then the value of (0.11)3 + (0.22)3 + ….+ (0.99)3 is ?
Sol: (11/100)3 +(22/100)3 + ......(99/100)3
take (11/100)3 as common then
(11/100)3[13+23+33+ .....+93]
=(11/100)3*2025= 2.695275

64. In a purse there are 30 coins, twenty one-rupee and remaining 50-paise coins. Eleven coins are picked simultaneously at random and are placed in a box. If a coin is now picked from the box, find the probability of it being a rupee coin? Op 1: 4/7 Op 2: 1/2 Op 3: 2/3 Op 4: 5/6 Op 5:
Sol: 2/3

65. A ,B, C are three students who attend the same tutorial classes. If the Probability that on a particular day exactly one out of A and B attend the class is 7/10,Exactly one out of B and C attends is 4/10 exactly one out of A and C attends is 7/10.if the probability that all the three attend the class is 9/100 then find the probability that all at least one attends the class.
Sol: Probability(at least one attending ) = 1- Probability(none attending)
Let the Probability of A,B,C attending the class be a,b,c
So not attending will be 1-a,1-b,1-c
Exactly one of A,B
a(1-b) + b(1-a) = 7/10
a+b -2ab =7/10

B,C
b(1-c)+c(1-b) = 4/10
b+c -2bc =4/10

C,A
a(1-c) + c(1-a) =7/10
c+a -2ac=7/10

Add all 3 u get
2(a+b+c) - 2(ab+bc+ca) = 18/10
a+b+c -ab -bc-ca =9/10

P(atleast one ) = 1 - P(none)
1 - [ (1-a)(1-b)(1-c)]
1- [ 1 -a -b-c+ab+bc+ca -abc]
1-[1 - (9/10 + 9/100)]
= 99/100

66. A box contains 10 balls numbered 1 through 10. Anuj, Anisha and Amit pick a ball each, one after the other, each time replacing the ball. What is the probability that Anuj picks a ball numbered less than that picked by Anisha, who in turn picks a lesser number than amit.
Sol:

67. A, B, C, D and E play the following game. Each person picks one card from the cards numbered 1 through 10. The person who picks the greatest numbered card loses and is out of the game. Now the remaining four return their cards to the pack and draw again, and again the person with the greatest numbered card loses. This process is repeated till only one person is left in the game that is declared the winner. What is the probability that A is the
winner?
Sol: Ans:1/5
Total five persons so anybody can be the winner.
68. a buy clips at 12 for R.s. 60 .How many clips should he sellfor Rs. 60 to earn a profit of 20% ?
Sol: x+0.2x=60;
x=50;
12 clips for 60
so 10 clips for 50.
ans:10

69. An article was sold for Rs. 2770. Had it been sold for Rs. 3000 there would have been an additional gain of 10%. Cost Price of the article is:
Sol: given selling price is = 2770
he said if we sell it for 3000 there would be a 10% more gain
3000-2770=230
because of this Rs.230 he can gain 10% more
from profit percentage formula
230*100/ cost price =10
from the above equation cost price is 2300

70. The probability that a man can hit a target is 3/4. He tries 5 times. The probability that he will hit the target at least three times is:
Sol: Hitting the target at least 3 times means it can be greater than 3 also i.e.3,4,5
in 5 chances hitting target by 3 times is
5c3*(3/4)^3*(1/4)^2 = 10*27/1024= 270/1024
probability of hitting by 4 times is
5c4*(3/4)^4(1/4)^1=5*81/1024= 405/1024
probability of hitting 5 times is
5c5*(3/4)^5 = 243/1024
total is (270+405+243)/1024= 918/1024
=459/512

71. A 5-digit number is formed by the digits 1,2,3,4 and 5 without repetition. What is the probability that the number formed is a multiple of 4?
Sol:   any number is divisible with 4 iff last two digits should be divisible with 4.
so if last digit is 2 then 12, 32 and 52 can be last two digits. so 3* 3!
if last digit is 4 then only possibility is 24 so 3!
total= 3* 3! + 3!= 4!
so 4!/5!=1/5

72. In how many ways can a number 6084 be written as a product of two different factors ?
Sol: 6084 = 6 * 1014 = 6*6*169 = 22 * 32 * 132
So the pairs will have either 0,1, or 2 powers of each of three prime numbers. But one of these has two identical numbers, and the rest come in pairs of duplicates.
The answer is ((3*3*3)-1)/2 + 1= 13.

73. A lady gives dinner party to five guests to be selected from 9 friends .The number of ways of forming the party of 5,given that two of the friends will not attend the party together is
Sol: No of guests to be invited=5
Therefore,
No of ways forming the party= (9-2)c5*2c0+(9-2)c4*2c1 =7c5*1+7c4*2 =91

74. There are 5 letters and five addressed envelops. the number of ways in which all the letters can be put in wrong envelops is:
Sol: We have N letters and N envelopes. The Letters can be put in the N envelopes in N! ways . We want to count the Number of "Derangements" ( The no. of ways that no letter goes into right envelope ).

N!( 1- 1/1! + 1/2! - 1/3! +..................+(-1)n 1/n! ) (this the the formula).
Here N = 5.
So When We put N = 5 in Formula we get 44 ans.

75. A five -digit number divisible by 3 is to be formed using numerals 0,1,2,3,4 and 5 without repetition. The total number of ways this can be done is:
Sol: we have 5 place to arrange this no. and the total should be divisible by 3
no. are :- 0,1,2,3,4,5
take five no.
0+1+2+3+4=10(not divisible by 3)
1+2+3+4+5=15(divisible by 3) possible combination 5!=120
2+3+4+5+0=14(not divisible by 3)
3+4+5+0+1=13(not divisible by 3)
4+5+0+1+2=12(divisible by3)
so these no. we can take, but remember that we can not take 0 at 1st place so
posible combination is 4*4*3*2*1=96
5+0+1+2+3=11(not divisible by 3)
total no.is=120+96=216

76. Mark price of a good is 45 Rs. If seller sells it at 42 Rs as discount price and also want 5 % profit then what will be cost price?
Sol: x+0.05x=42;  then x=40

77. In a bag there are 5 white, 8 red, 2 black and 3 blue balls. what is probability that ball picked is red or black?
Sol: Total balls=18;   Probability=red/tot + black/tot ;   10/18  =5/9

78. How many 4 digit even no. is possible by 1,2,3,4 if no one is repeated?
Sol= 3! + 3! =12

79. log3 9-log4 256+log5 125=?
Sol: 2-4+3=1;

80. If a=2 & b=1 then log(a+b)(a2-b2)=?
Sol: substitute a= and b=1 in log(a+b)(a2-b2)= log33=1

81. A coin is tossed 3 times by raju. what is probability that raju win all three time?
Sol: 1/2 * 1/2 * 1/2 = 1/8

82. If there are 5 different roads to go into a city then no. of ways to go and back to home?
Sol: 25,if one goes using 1st road,there are 5 roads to come back.....so 5*5, 25 is the ans

83. probability of finding 9 of hearts from deck of 52 cards ?
Sol: there is only 1,9 of heart is present in a deck of 52 cards.  so probability of finding 9 of heart=1/52

84. opposite of ' instigate'
Sol: instigate means get something started: to cause a process to start.
opposite--- stifle,halt


85. log 6 1296= ?
Sol: log 6 64= 8;

86. Hemant and Ajay start a two-length swimming race at the same moment but from opposite ends of the pool. They swim in lane and at uniform speed, but Hemant is faster than Ajay.They first pass at a point 18.5 m from the deep end and having completed one length, each one is allowed to rest on the edge for exactly 45 seconds.After setting off on the return length, the swimmers pass for the second time just 10.5 m from the shallow end.How long is the pool?
Sol:

87. A and B start together from the same point on a circular track and walk in the same direction till they both again arrive together at the starting point. A completes one circle in 224 s and B in 364 s. How many times will A have passed B?
Sol: 13 times;    LCM of 224,364=2912;    so, A does 13 circles while B does 8 in 2912s.
Thus A crosses B 13 times.

88. What is opposite meaning of-- DISCREET?
Sol: Discreet means tactful: careful to avoid embarrassing or upsetting others.
so opposite -- careless

89. The North is a North-East, North-East is a East, East is a South-East ....then which direction point a South-East?
Sol: Anticlockwise shift;   so south is ans

90.   6:60:: 120:?
Sol: 6+0=6;  so 1+2+0=3; so 3 is the answer

91. Log 64 base 8==?
Sol: 1

92. Log2 0.5==?
Sol: Log2(1/2)= -1

93. Which one used as gobal aparator from Fuction
1. opaarator::                     2.oparator;;                        3.oparator%                       4.oparator !! (two bars)
Sol: :: scope resolution operator

94. Which is invalid?
1.10!6                    2.false && True                 3. bool(x)=(bool)10                         4. flat= 12.67
Sol: flat has no meaning. float will be decimal point

95. meeru has lost her way t to home and was standing 25 meters away from her house in the S-W Diraction. she walks 20m north and reachs Point A . How far and in which direction would she have to walk to reach her House
1.20 meter.east                                2. 15 meter , east                             3. 15 meter west              4. 20 meter, west
Sol: 15 meter,east

96. 46:64::82:
1.100                     2.104                     3.48                        4. 42
Sol: 100

97. Q. A __________ is a constructor that either has no parameters, or if it has parameters, all the parameters have default values.
A. default constructor    B. copy constructor         C. Both A and B D. None of these
98. if 15 oxen or 20 cow can eat the grass opf the field in 80 days. then in how many days will 6 oxen and 2 cows eat the same grass.        1.40                        2.60                        3. 100                    4. 160
Sol: 15 oxen take 80 day so, 6 oxen take 15*80/6 =200 day
20 oxen also take 80 day so, 2 cow take 20*80/2 =800 day
together work will be 800*200/(800+200) =160 days

99. 754:310::976:??
1.565                     2.654                     3.643                     4.854
Sol: There should be 532;
but a/c to options, 754-310=444;
976-643=333;
so 643 may be an answer

100. Which is more-successive discount of 40% of 30 % OR flat 70% ?
Sol: flat 70%;
because on Rs. 100 ,
successive discount of 40% of 30 %=100*0.6*0.7=42;
flat 100*0.3=30,
so discount of 70% is more

101. If log(base p)25p=2.Find the value of P?
Sol: p2=25*p    so p=25;

102. 49 pumps can empty a reservor 6 1/2 days, working 8 hours a day. if 196 pumps are used for 5 hours a day , then the same work will completed in.                     1. 2.6 days           2. 3 days               3. 2.5 days           4. 2 day
Sol: 49*13/2*8=196*x*5
x=2.6 days
103. If 7 spider make 7 webs in 7 days then 1 spider will make 1 web in how many days?                1.1          2.7    3. 7/2   4.49
Sol:  7 Days

104. Ravi brought 300 liter of milk at Rs 19 per liter. he added 200 liter ofd water to it and sold 400 of milk at rs 20 per liter.to the rest, he added 10 liter more water to it and then sold it for rs. 15 per liter.if he used miniral water that cast iRs 10 per liter.then the money earned by ravi is:  1. 4000                  2.4500     3.1800      4.1850
Sol: total cost price will be.. (300*19 + 210 *10 )as 300 lt of was purachsed @ rs 19 and 210 lts of water is added @ rs 10. sp will be , (400*20 + 110 *15 )
so CP = 7800 & SP = 9650
profit = 9650 -7800 = 1850

105. 2x+y=2*(2)1/2 and 2x-y= 21/2 , the value of x is.               1.1          2.2          3.3          4.4          5.none of these
Sol: as compare the powers of both eq's
such that x+y= 3/2;                         x-y=1/2;                               on solving x=1

106. whats the value 1%(modulus) 160/130;                        1.160/130            2.1/130                 3.1/160                 4. 130/160
Sol: 1 %160/130
ie % having higher priority compare to /
so it is calculated as (1%160)/130
so 1/130

107. FIND THE SERIES:   2,12,36,80,150,__
Sol: 1^2 + 1^3 = 1+1=2
2^2 + 2^3 = 4+8=12
3^2 + 3^3 = 9+27=36
4^2 + 4^3 = 16+64=80
5^2 + 5^3 = 25+125=150
so the next number will be
6^2 + 6^3 = 36+216=252

108. if RESULT is coded as SFTVMU then EXAM is coded as_____
Sol: answer is FWBN
adding one to every alphabet to get the next one.

109. revati brought a machine of 4,50,000 and sold it to raghu at profit . Raghu sold the machine to danush at loss of 10% for 4 95 000 . wt profit got revati ?
Sol: raghu's cp is revati's sp.
raghu's cp= (100/90)*4,95,000= 550000.
profit %= (100000/450000)*100= 22.22.
answer is 4. 22.22%

110. what is prabablity to getting at least one of tail . when two coins are tossed simultaineouly?
Sol:3/4

111. (789101112131415x)/8 leaves a reminder of of 0 .wts th value of x?
Sol: when last 3 digit number is divisible by 8, then the number is divisible by 8
ans== 2

112. in out of 52 cards, 4 cards to be are selected and one card of it should be spade and one card card should be heart. in How many ways can these card selected
Sol: There are 13 spades and 13 heart cards in pack of 52
we need to select 4 cards and one is from spades and one is from hearts and remaining 2 are form remaining cards
ie 13c1 * 13c1 * 50c2
13^2*50c2

113. In the election, the wining candidate won by 15% of votes. if a total 5000 votes were cast of which is 86% where eligible. then how many votes the wining candidate get?
Sol: 86% votes are eligible in 5000
so the number of votes are 5000*86/100=4300
now if loss candidate get x votes then winning one gets 15%more than that of x
ie the total votes is equal to the winning and loss candidate votes
x + (x*115/100)= 4300
from it x = 2000
now we need to calculate for winning candidate
ie x*115/100 = 2000*115/100 = 2300

114. 47,322 bulb are to be packed in several boxes. Each box should contains equal Numbers of bulbs and no bulb should be unpacked number of boxed used can be:
1. 12                                       2. 11                       3. 8                         4. 14
Sol: Only 11 can divide the given number.

115. How many 4 digit number can we made from 1 2 3 4 5 6 and 7 with none of digits being repeated?
Sol: 7*6*5*4=840

116. what is the value of (10101)2 in decimal form
Sol: 21
117. Wts is price of a pair of sandles is decreased by 10% the number of pair sold incresed by 20%. wt is nxt effect on sells?
1.8% decreases  2.10% decreases             3.10% increases                                4. 8% increases
Sol: let price of sandles is x= 100rs.
price is decreased by 10%;                           x=90rs;
now it is increased by 20%;                          x=x + 20%(90)
x=90+18;               x=108;                 means increases 8%;

118. What is the value of log7(1/49)
Sol: -2

119. 18.3454545nis equalent to;
1 1009/55                             2.1009/99                            3.342/990                            4. 345/99
Sol: option 1.

120. price of salt is increased by 25% in order not to increase the expenditure a lady must reduce her consumption by:
Sol:  let's say lady need 1 salt packet per month and cost is 100 rupees
now salt packet rate is increased by 25% so new price will be 125.
but lady should not increase the expenditure, then how much she can buy with 100 rupees= 100/125
rate of decrease is given by   ((1- (100/125))1)*100 = 20

121. How money factors does 400 have?
Sol: 15

122. What is square root of 54 05 625?
Sol: use square root division method.... taking groups of 5 40 56 25
ans is :2325

123. Not a keyword in exception handling?
1. try                       2. rethrow         3.catch                  4.access
Sol:access

124. log42+log432 is equals to
Sol: 4

125. product of any two odd numbers is:
a.always odd       b.always even c.sometimes odd and same times even d.divisible by 6
Sol: (a)

126. A 8-bit signed integer has the following range:
a. 0 to 255             b. -128 to 127                   c. -255 to 254      d. 0 to 509
Sol: (b)... -2(n-1) to 2(n-1)-1

127. Conceal                       a. Hide                 b. Seal                   c. Ceiling              d. Horrifying

128. Vinod took his meals after he . . . .
a. Had completed his work         b. Had been completing his work              c. Was completing his work
d. Had been completed his work              e. Had got completed his work

129. SOLICITUDE
a. insouciance     b. ingenuity      c. propriety         d. austerity
130. what is next number in the below series?  
8,8,15,23,38,?
Sol: Ans:54
8 8 15 23 38
first diff=0 7 8 15
second diff=7 1 7 1
15+1=16 16+38=54

131. Wt is largest and smallest value no divisible by 6,15,21 and 24
a.9235,420            b.9980,840         c.9240,840           d.9999,999
Sol: take lcm of the numbers 6,15,21,24
ie we will get smallest number 3*2*4*5*7=840
now check the answers
b,c are having 840 so take option which is having higher number and divisible by 840
if its divisible it is its largest if not then option c
840*11=9240
ans : C

132. In How many ways can a panel of 5 students to be seleted from 8 kids .if a particular student in complexicity included?
Sol: as one student is to be included left is 7 from 8 and need to make choice from 4,i.e 7c4 =35

133. Jaya Brought a worth Rs 3 50 000 four years ago. if the value of the car is depreciates over time at fixed rate of 10% per annum then what willl be present worth of car.
Sol: each year decreses by 10% and for continuous 4years
so  350000*(90/100)*(90/100)*(90/100)*(90/100)=229635

134. riya sold her car for 50000 less than wt she brought it for and lost 8% at what price should she have sold her car, if she wanted to gain as much as she lost in the first transaction?
Sol: let origional price of car is x
x*8/100=50,000
x=625000
s.p=625000+50000=675000

135. What is value of 134

136. In an annual sale there was a flat discount of 40 on all items kamal bought a pair of jeans for rs 480 what is labelled price of the pair of jeans.?
Sol: Let labeled price be =x
discount =40%
therefore
x-(40% 0f x)=480
x-(40*x/100)=480
x-(2x/5)=480
3x/5=480
x=800
option A)799

137. full form of MIME is:  
Sol: MIME: Multipurpose Internet Mail Extensions
a specification for formatting non-ASCII messages so that they can be sent over the Internet. Many e-mail clients now support MIME,
138. Synonym of Vent is: 
Sol: vent: opening, aperture, pore, aditus, aperture
Gate, orifice, valve, vent, stoma, aperture

139. which is not a data type:  1.boolean               2.array  3.float   4.char
Sol: array
is a temporally storage ,that can store different type of data type vlues

140. Merge sort uses                     
1.Divide and conquer strategy   2.Backtracking approach               3.Heuristic search            4.Greedy approach
Sol: Quick sort and Merge sort use Divde and conquer rule

141. find the remainder when 54124 is divided by 17?
a.4          b.5                          c.13                        d.15
Sol: answer: 4
Rem((54)^124/17)
= Rem((3)^124/17)
=Rem((3^5)^24*(3^4)/17)
=Rem((5)^24*(13)/17)
=Rem((5^3)^8*(13)/17)
=Rem((6)^8*(13)/17)
=Rem((6^4)^2*(13)/17)
=Rem((4)^2*(13)/17)
=Rem((16*13)/17)
=Rem((208)/17)
= 4

142. Preorder is:   1. depth first order     2.breadth first order       3.topological order          4.linear order

143. As a part of the maintenance work you are entrusted with the work of rearranging the library books in a shelf in proper order, at the end of each day the ideal choice will be;
a. buuble sort    b. insertion sort                               c. selection sort                                d. heap sort

144. Which of the following is not a type of constructor?
A. Copy constructor        B. Friend constructor     C. Default constructor    D. Parameterized constructor

145. A firework suddenly . . . unexpectedly.
(1) fired off (2) went off               (3) blew off (4) broke up

146. DISTANCE : MILE
(1) liquid : pint (2) weight : scale                               (3) ton : iron (4) well : water

147. SUPRESS                     (1) stimulate (2) curb                     (3) allay (4) redress

148. CONFUSE                   (1) puzzle (2) orthodox                 (3) sink (4) gratitude

149. if X% of a is same as y% of b, then z% of b is
a. (xy/z) % of a                  b. (yz/x) % of a                  c. (xz/y) % of a                  d. none of these
Sol: x*a/100=y*b/100
b=x*a/y
then,
z%b=z*b/100=(z*x*a/y)/100=(xz/y) % of a
150. Each question consists of four parts of a single sentence; these four parts need to be put in the right order to form a single, sensible sentence. Choose the option that provides the accurate ordering of the parts.
A. for the rights of the common man       B. they thought it would be questionable
C. while simultaneously fighting                D. to lead a privileged urban lifestyle,
Choose one answer.
a. CADB                                b. BCDA                                c. CABD                                d. BDCA

151. By ------- the ire of the school bully after she tripped him in the hall, Shreya ------- months of insults and teasing.
Choose one answer.
a. protecting . . inhibited               b. supplanting . . disguised           c. limiting . . satisfied      d. provoking . . invited
Sol: d. Provoking...Invited here this two words used in the sense of Call forth(emotions, anger) and receive

152. meaning of PRODUCT
1.resource          2.result                                3.                            4.

153.meaning of CEASE                   1.hold                   2.stop                   3.retain                                4.

154. Log5 0.2 is equal to:   -1

155. hair,pair,fair,lair  .... odd man out?
Sol: lair bcz its a place for hiding

156. What is the minimum no of stack of size n is needed to make a queue of size n?
1.One                    2.Two                    3.Three                                4.Four

157. For true false a which data  type is useful:   1.boolean           2.float,  3.int       4.char

158. 9,3,6,18,36, .. next no of series: 
Sol: 12l;
(9,3) (6,18) (36,12)
9/3=3;                   6*3=18;                                36/3=12

159. 6,3,18,36... next digit of no;
Sol: 6+3 = 9+9 =18
6+3+18 = 27+9 =36
6+3+18+36=63+9 =72

160. what is the remainder when 2^21 is divided with 6?
Sol: 2^21 / 6;      = (2^3)^7 / 6;                     = (6+2)^7 / 6;                     = 2^7 / 6;             = 128 / 6 gives rem = 2;  rem = 2

161. if lcm of 2 nums is 729 then hcf?
Sol: 729=9x9x9
so ,lcm of 1 and 729=729,lcm of 3 and 729=729,lcm of 9 and 729=729......so on
so hcf will also vary accordingly.
Data insuficient.

162. ABCD=12;   TALE=8;   THEN   DREAM=????
Sol: The solution is (No of consonant)*(Total No of Alphabet)
ABCD= 3*4=12; TALE= 2*4=8; so
DREAM = 3*5 = 15 (ANS.)


163. A GARRISON HAS SUFFICIENT FOOD FOR 75 SOLDIERS FOR A PERIOD OF 90 DAYS.AFTER 10 DAYS,ONE THEIRD OF THE SOLDIERS LEAVE.AFTER ANOTHER 10 DAYS,5 SOLDIERS RETURN FROM THIS DAY ON,HOW MANY DAYS WILL THE FOOD LAST ?
Sol: Intially there are 75 Soldiers and food for 90 days...
After 10days food remains for 80days and 75 soldiers so
75*80=D*50(since after 10 days soldiers become 2/3)
we get D=120
Now food remains for 120days for 50 Soldiers
Again after 10days
50*110=D*55
D=100days

164. P, Q and S are moving on a circular stadium of circumference 2100 m. When P completes one round, Q is still 700 m behind. When S completes one round, Q is 300 m ahead of him.What distance from the starting point Q covers when three of them will meet for the first time ?
Sol: when s completes 7 rounds ...then q completes 8 round....(from 2nd statement) and
when p completes 3 rounds ...then q completes 2 round....(from 1st statement)
so when q completes 8 rounds then p completes 12 rounds and s completes 7 rounds.
so q covers 8*2100=16800m....(ANS)

165. A man earns Rs. 24,000 pm. He spends 1/3rd of his income on personal expenditures. Half of the remaining income is invested in a scheme at 15% interest pa. After investing, half of what is left is invested in a scheme which gives 10% interest pa. The remaining lies in a bank, where it earns an interest of 4% pa. The effective rate of interest earned by the man on his investments at the end of the year is ?
Sol: amount remaining= 24000-24000/3=16000
1. 16000/2=8000 SI=PRT/100=8000*15*1/100=1200
2. 8000/2=4000 SI=4000*10*1/100=400
3. 4000 SI=4000*4*1/100=160
adding total interest=1200+400+160=1760
SI=PRT/100 1760=16000*R*1/100
Solving this R=11% Ans......

166. A company needs to choose a team of 4 from a group of 3 content managers, 3 R&D engineers and 5 client engagement managers for the completion of a project. What is the probability that exactly 3 of them are client engagement managers?
Sol: Total members = 3+3+5 = 11
Total no. of ways of selection 4 members is 11C4 = 330
No. of ways of selecting exactly 3 client eng managers are
3 from client (AND) 1 from content managers
(OR)
3 from client (AND) 1 from R&D
=> 5C3*3C1 + 5C3*3C1 = 30 + 30 = 60
Prob. ll be 60/330 = 2/11
Ans : 2/11

167. It took me a while to _______ to the new job
a. adapt                b refresh             c renew                                d dismiss

168. these clothes are very nice,but the are terribly ________________
a ugly                    b overpriced                      c desired                              d adorable
169. A Vehicle and an engine have a ________________________.
A) Is – A relationship       B) Has – A relationship  C) No relationship   D) Polymorphic relationship
170. Which of the following statement is true?
A) A link list is a collection of structure a ordered by their physical placement
in memory like an array
B) The double linked lists have no beginning and no end
C) A stack is a buffer in which data items are retrieved in reverse order from
which they are placed in the buffer
D) None of the above
Sol: Ans : C) A stack is a buffer in which data items are retrieved in reverse order from which they are placed in the buffer
Stack follows Last in First Out (LIFO) principle... So data ll be retrieved in reverse order...
(A) is not true since linked list is not like arrays..

171. What is the output of following program?
int main()
{
char boolean[][6]={"TRUE","FALSE"};
printf("%s",boolean[(unsigned int)-1 == ~0]);
}
A) 0        B) 1        C) FALSE               D) Run time error
Sol: False
Here (unsigned int)-1 means converting -1 to an equivalent unsigned integer value i.e the max value of unsigned int.
The bitwise complement operator, the tilde, ~, flips every bit.
~0 means all 0 bits are flips to 1 then here also we get same value as above i.e max value of unsigned int.
Finally (unsigned int)-1== ~0 becomes true and it displays  FALSE

172. This brand of TV is quite inferior_____ that one.
A) than                 B) to      C) with  D) over

173. The stenographer is very efficient. He is ______ to his firm.
A) an asset          B) a credit            C) a blessing       D) a boon

174. Today _____ the inaugural day of the pub, the drinks were served free of cost.
Was       Been     Is             Being
Sol: being.
see the verb "were served"

175. 1) 7^a+4* 5^b=1715 value of ab=
Sol: 7^(a+4)* 5^b = 1715 = 343*5 = 7^3 * 5^1
=> a+4=3 & b=1
=> a=-1 & b=1
=> ab = -1

176. 2) if ab,c are gp then loga, logb, logc are in
a) ap      b) gp      c) hp   d) None
Sol: a,b,c are in GP
=> b^2 = c*a
taking log both sides
=> 2*logb = logc + loca
if x,y,z are in AP, then 2y=x+z
=> loga,logb,logc are in AP.


177. synonym of musty= =smelly

178.antonym of ignite== extinguis

179. Arrays can be initialized provided they are
(1) Automatic                    (2) External                         (3) Static                              (4) Both (2) and (3)
Sol: 1) Automatic
Auto array variables can be initialized...By default all the variables are auto even if it is not declared with "auto" keyword...

180. In C programming language x – = y + 1 ; means
(1)x= x-y+1         (2)x=-x-y-1         (3)x=-x+y+1       (4)x= x-y-1

181. Recursive function are executed in a
(1) Last in fIrst out order               (2) First in fIrst out order              (3) Parallel fashion           (4) All of the above
Sol: Recursive functions uses System Stack which is typically Last-In-First-Out (LIFO) data structure. Hence the last recursive call return the control and/or value first.
Ans: (1) Last In First Out order

182. The void specifier is used if a function does not have return type.
A. True   B. False
Sol: A. True
"Void" keyword doesnt return any value... So its used if a function doesnt have return type....

183. What is the only function all C++ programs must contain?
A. start()              B. system()         C.main()               D.program()
Sol: (C) main()
Every programming language must contain "main()" function to execute any block of code...

184. What is the correct value to return to the operating system upon the successful completion of a program?
A. -1       B. 1         C.0          D.Programs do not return a value
Sol: (c) 0 ;   Normal exit is generally represented by a 0 return value from main. Abnormal termination is usually signalled by a non-zero return but there is no standard for how non-zero codes are interpreted.so answer is (c)

185. In which of the following scheduling policies does context switching never take
place?   A) Round-robin                 B) Shortest job first        C) Pre-emptive D) All of the above

186. The average weight of 8 persons increases by 2.5kg when a new person comes in a place of one of them weighing 45kg.what is the weight of the new person??
Sol: total weight increased=(2.5kg*8)=20kg
weight of the new person=(45+20)=65kg
ans:w=65kg

187. Tushar was studying about the network topology of his company. He asked one of his colleagues to guess the right topology on the following clues: 1. The topology used is point to point configured. 2. The topology provides fault isolation property. 3. If one link becomes unusable, then whole system is not incapacitated
Sol: Its Mesh Topology...
Its point to point configured
If one link becomes unusable,the whole system is not incapacitated
It supports fault identification and fault isolation property

188. log100.001  =?
189. What mustbe subtracted from p andadded to q so that the ratio of the resultants becomes 1:3?
Sol: let x be the reqd no. then
A/Q 
(p-x)/(q+x)= 1/3
=> 3p-3x = q+x
=> 4x = 3p-q
=> x = (3p-q)/4

190. x,yand z are three quantities.X varies inversely with Y when Z is constant.Y varies inversely with Z when X is constant.When Y=8,and Z=7,X=30.Find X if Y=16 and Z=21.
Sol:

191. LCM of two numbers is 120 and their HCF is 10. Which one of the following be the sum of two numbers?
a) 140                    b) 80                      c) 60                       d) 70
Sol: 70
Let the numbers be x and y
x*y = lcm*hcf = 1200
xy = 1200
Since the hcf of numbers = 10 , the numbers are multiples of 10
Factors of 1200 that are multiples of 10
(120,10),(60,20),(40,30)
Since lcm = 120
numbers are (40,30)
sum of numbers = 30+40=70

192. A reduction of 20% price of sugar enables to purchase 5 kg of sugar more for Rs 600. Find the price of the sugar per kg before reduction.
Sol: let price of sugar = x rs/kg
after 20% reduction, price of sugar is = .8x rs/kg
A/Q
600/.8x - 600/x = 5
=> 600/x (1/.8 -1)=5
=> x = 30
price of the sugar per kg before reduction = 30 rs/kg

193. 20% loss on selling price is what percent loss on cost price?
Sol: let sp 100 then 20% loss on sp so cp is 120
then (20/120)*100 = 16.66%

194. x sells to article for 4000 each with no loss and no gain in the interaction. If one was sold at a gain of 25% and other at sola at a loss of?
a) 25%   b) 18 2/9              c) 20%   d) 16 2/3
Sol: d)16 2/3%
Explanation:
according to the question each item is sold for rs 4000.So the total selling price of the items is (4000+4000=8000).Since,there is no loss or gain in the entire process
then the total cost price will be equal to the total cost price i.e. 8000.
Now,since the 1st item is sold at a gain of 25% that means its c.p. is given by:
{(4000-c.p.)/c.p.}*100=25 which gives c.p. of 1st item i.e. 3200.since,the total c.p. is 8000 the c.p of the 2nd item is 8000-3200=4800 and the s.p. of 2nd item is 4000 hence the 2nd item is sold at the loss of {(4800-4000)/4800}*100=16 2/3%

195. What is the probability of start with T in the word STUDENT
Sol: Total no of ways word STUDENT can be arranged = 7!/2! = 2520
No of ways STUDENT can be arranged starting with T = 6! = 720
Probability of start with T in the word STUDENT = 720/2520 =2/7

196. A manufacturing company produces a batch of 10 containers out of which 4 are defective. In a quality inspection, 3 containers are chosen at random. What is the probability that at least one is defective?
Sol: none is defected =(6c3/10c3)=1/6
at least one=1-(1/6)=5/6
197. If 9x2+3px+6q when divide by 3x+1 leaves a remainder -3/4 and qx2+4px+7 is exactly divisible by x+1, then the values of p and q respectively will be:
Sol: Ans : p = 7/4, q = 0
Given 9x^2+3px+6q % 3x+1 = -3/4
ie 3x+1 => x = -1/3
|9 3p 6q
-1/3| -3 1-p
******************
9 3p-3 6q+1-p
6q+1-p=-3/4 --> (1)
Similarly qx2+4px+7 is exactly divisible by x+1
means qx2+4px+7 % x+1 = 0
ie x+1 => x= -1
| q 4p 7
-1| -q q-4p
******************
q 4p-q 7+q-4p
7+q-4p = 0
q = 4p - 7 -->(2)
sub q=4p-7 in eq(1)
6q+1-p=-3/4
24p-42+1-p=-3/4
23p = 161/4 => p=161/(23*4)
p=7/4
sub p=7/4 in eq(2)
q=(4*7/4)-7
q=0
Hence p=7/4, q=0

198. A biased die has a probability of 1/4 of showing a 5, while the probability of any of 1, 2, 3, 4, or 6 turning up is the same . If three such dice are rolled, what is the probability of getting a sum of atleast 14 without getting a 6 on any die ?
Sol: (4,5,5)(5,4,5)(5,5,4)(5,5,5)= 3(3/20* 1/4*1/4) + (1/4)3=7/160

199. A = 1^1 * 2^2 * 3^3 * 4^4 * 5^5 * ……..10^10. How many zeroes will be there at the end of A ?

Sol: 10^10 ---> gives 10 zeros
2*5 = 10
Here in question there are five 5's ( 5^5)
and more then five 2's ( 2^2, 4^4,6^6...)
So we get five more 10's from 2^5*5^5
{ 2^5*5^5 = (2*5)*(2*5)*(2*5)*(2*5)*(2*5)=10*10*10*10*10 = 10^5)
thus there is a total of 15 zeros in the answer.

2015 & 2016 Batch Freshers Registration Link

tags: amcat previous question papers pdf
amcat previous question papers with answers pdf
amcat previous question papers free download
amcat previous question papers with answers
amcat previous question papers with answers free download
amcat previous question papers with solutions
amcat question papers for cognizant

amcat question papers with answers 2013 pdf