Tuesday, June 30, 2015

AMCAT ( Aspiring Minds) previous questions with solutions -1

AMCAT ( Aspiring Minds) previous questions with solutions-1


1) Choose the correct answer
Code A has to execute 4*n2 + 64 program statements, while Code B has to execute 32*n program statements for a problem of size n. The time for executing a single program statement is same for all statements. Rajesh was given a problem with a certain size k and he delivered Code A. What could be the possible value of k?
a) 1000        b) 5           c)10           d) 3
Ans: d)
2)The sum of five consecutive even numbers is 200. What is the sum of the next set of the consecutive even numbers?             1)215 2)235 3)             240      4) 250                 5) None of these
Ans: 4) 250
Explanation:
Suppose first Number x, so five consecutive even no. will be as , x,x+2,x+4,x+6,x+8;
so => x+(x+2)+(x+4)+(x+6)+(x+8)=200 ;
5x+20=200 => x=36;
So first five consecutive even no. will be 36,38,40,42,44 & Next will be 46,48,50,52,54 & 46+48+50+52+54=250

3)Gautam is given two codes, A and B, to solve a problem, which have complexity θ(n) and θ(n2)
respectively. His client wants to solve a problem of size k, which Gautam does not know. Which code will
Gautam deliver to the client, so that the execution is faster?
Option 1 : Code A          Option 2 : Code B          Option 3 : cannot determine    Option 4 : Both
Ans: code A....because its execution speed is always less than 1 sec.

4:What is the value of antilog10100?
Op 1: 2  Op 2: 10100        Op 3: 100          Op 4: 10
Ans: 10100
5: A watch was sold at a loss of 9%. It was observed that if the selling price was Rs420 more, the profit made would have been 5%. What is the actual selling price of the watch?
1) Rs2700 2) Rs2730 3) Rs3270 4) Rs3000 5) None of these
Ans: loss=9=((CP-SP)/CP)*100
PROFIT=5=((SP-CP)/CP)*100
solving above equations we get
SP=2730 CP=3000
SO OPTION B IS RYT
6: The LCM of three different numbers is 256. Which one of the following can never be their HCF?
a. 4      b. 16   c. 24    d. 32
Ans: option c is correct
go dividing 256 by 2,4 or any no.
we get all the remaining options 4,16,32
since they are factors of 256
and 24 is not a hcf of 256
7: Que: Choose the correct answer
A connected graph is the one which

Option 1 : Cannot be partitioned without removing an edge
Option 2 : Can be partitioned without removing an edge
Option 3 : does not contain a cycle
Option 4 : Has even number of vertices

Ans: option 1
A connected graph is the one which cannot be partitioned without removing an edge .

8: SUPRESS antonym                                   (1) stimulate (2) curb                   (3) allay (4) redress
Ans:stimulate
9: Statements:
Some rings are phones.
Some phones are computers.
Some computers are stations.
Conclusions:
I. Some stations are rings.
II. Some phones are stations.
III. Some computers are rings.
IV. All rings are stations.
Op 1: None follows
Op 2: Only I and II follow
Op 3: Only I, II and III follow
Op 4: Only II and III follow
Op 5: All follow
Correct Op : 3
10: if Z=52 and ACT=48
then BAT will be equal to
a) 39   b) 41   c) 44    d) 46
Ans: d) 46
taking
A=1,B=2,C=3,....,Y=25,Z=26
Z=52 => 2*26 = 52
ACT=48 => 2*(1+3+20) = 48
BAT = 2*(B+A+T) = 2*(2+1+20)= 46

11: statement
W U X,w-y and z-y
conclusion:
1) z-x
2)z?x

12: if RESULT is coded as SFTPMU then EXAM is coded as_____
answer is FWBN
adding one to every alphabet to get the next one.
in question instead of P it should have been V
13: if MATH is coded as RFYM,then what is the code for PHYSICS ?
Ans: ans is UMDXNHX
Explanation: see first the relation between first two given codes ie. MATH and RFYM. After observing we see that when we add 5 or we read 5 more alphabets from the given alphabets in MATH then we get RFYM
clearly, M +5 alphabets gives R
A +5 alphabets gives F
T +5 alphabets gives Y
H +5 alphabets gives M
Therefore, following the same pattern if we add % alphabets to each letter in PHYSICS the we get UMDXNHX

14: if lcm of 2 nums is 729 then hcf?

Ans:
729=9x9x9
so ,lcm of 1 and 729=729,lcm of 3 and 729=729,lcm of 9 and 729=729......so on
so hcf will also vary accordingly.
Data insufficient.

15: while calculating the average of first few natural numbers one number was missed out and average of remaining numbers was found to be 12. find the missing number

Ans: {(n(n+1)/2-x}/n=12
n=25 then
n(n+1)/2=25*13=325
now 325-25=300
300/25=12;
so ans is 25

16: What is the function used to describe the situation ,when a function in base class is redefined in inherited class
Option : inheritance , overrriding , overloading ,encapsulation

Ans: this process is known as overriding

17: what will be the cost of fencing a rectangular compound if the wire costs rs 20 per metre?
Given:
1. Area= 40m^2
2. Length= 2*Breadth

1. only 1
2. only 2
3. either 1 or 2
4. both 1 and 2

Ans: both 1 and 2

18: a question paper consists of 4 sections with 7 questions in each section.a candidate has to select 2 sections and has to solve 9 questions choosing atleast 3 from each of the selected sections .in how many ways can he answer the paper?
options 1)80 2)440 3)792 4)1320
Ans:  Ans will be 11760 which is not in option

4C2*(7C3*7C6+7C4*7C5+7C5*7C4+7C6*7C3)=11760

19: function main()
{
integer a=5,b=7
switch(a)
{
case 5 :print "iam 5"
break
case b:print "iam not 5"
break
default:print "iam different"
}
}
op: iam 5,iam not 5,iam different,error

Ans: ERROR !!
20: If antilog x 5 = 30, what can you infer about x?

Ans: log(base x) 30 = 5 or
x^5 = 30 or x = 1.974
x is a number between 1 and 2 , is correct.

21: A shopkeeper sold a material with 40% discount and the cost is 480. Find the original cost of material????
Ans: 60% - 480                   
100% - ?   
(480*100)/60 = 800
22: Find grammatical error.
A) Big brands like Sony, Samsung and (B) Nokia have been launched many phones having latest (C) features like facebook application, orkut tool and much more.
1. (A) 2.(B)   3. (C) 4. No error          Ans: b) the latest
23:Log( base P)25P=2 find P ????
Ans: [log(base x)y=n
x^n=y] like.........
=>log(base p)25p=2
=>p^2=25p
=>p=25

24: a child has strayed from his path while coming home from the school.He first goes 3km towars south from his school and then moves 5km towards east. He again moves 3km towards north and then goes 2km toward west.How far is his school situated from home?
Ans: 3 Km

3 Km South, Distance Covered= 3 Km , Displacement= 3 km
5 Km East, Distance Covered= 8 Km , Displacement= 4 km
3 Km North, Distance Covered= 11 Km , Displacement= 5 km
2 Km West, Distance Covered= 13 Km , Displacement= 3 km

25: 49 pumps can empty a reservoir in 6½ days, working 8 hours a day. If 196 pumps are used for 5 hours
a day, then the same work will be completed in
Ans: 49 pumps can empty a reservoir in(8x(13/2))=52hrs
1 pump can do the same in 52x49 hrs
196 pumps can do this in ((52x49)/196)=13hrs=13/5=2.6days

26: 12 men can complete work in 6 dayswhereas 10 men and 21 women take 3 days to finish the same work .in how many days can 12 women alone complete
Ans: 9 days

10 men's, 1 day work=10/(12*6)=5/36
If 21 women's, 1 day work= 21/W ,then
3[(5/36)+(21/W)]= 1 ,On solving, W=108
So, 12 women can complete the work in 108/12=9 days

27: A company needs to choose a team of 4 from a group of 3 content managers, 3 R&D engineers and 5 client engagement managers for the completion of a project. What is the probability that exactly 3 of them are client engagement managers?
Ans: 4 are to be taken so 11c4=330(total ways).
requered experiment 5c3*6c1=60
so the probality is=60/330=2/11.

28: If 2x * 3y = 18 and 22x * 3y= 36, the value of x is:
Ans:

29: in an annual sale there was a flat discount of 40 on all items kamal bought a pair of jeans for rs 480 what is labeled price of the pair of jeans.?
A.799 B.699 C.899 D.720
Ans: Let labeled price be =x
discount =40%
therefore
x-(40% 0f x)=480
x-(40*x/100)=480
x-(2x/5)=480
3x/5=480
x=800
option A)799

30: 6.The simple interest on Rs. 10 for 4 months at the rate of 3 paise per rupee per month is:
a) Rs. 1.20 b) Rs. 1.60 c)Rs. 2.40 d) Rs. 3.60
Ans: S.I=PTR/100
P=RS10 T=4MONTHS R=3
SI=1.2

31: Ques. Statements
(a) All cities are towns.
(b) Some cities are villages.
Conclusions
I. All villages are towns.
II. No village is a town.
III. Some villages are towns.

Op 1: Only III follows
Op 2: Only I follows
Op 3: Only II follows
Op 4: None of these
Op 5:
Correct Op : 1
32: Ques. Statements
(a) Some officers are honest.
(b) Reddy is an officer.
Conclusions
I. Some officers are dishonest.
II. Reddy is honest.
III. Reddy is dishonest.
IV. Officer are usually honest.
Ans: (I)some officers are dishonest

33: Ques. Statements
X/Y, W * Z, Z + Y
Conclusions
I. W + Y
II. X/Z

Op 1: Only conclusion I is true
Op 2: Only conclusion II is true
Op 3: Neither conclusion I nor II is true
Op 4: Both conclusion I and II are true
Op 5:
Correct Op : 4

34: The smallest number, which is a perfect square and contains 7936 as a factor is:
a) 251664 b) 231564 c) 246016 d) 346016 e) None of these
Ans: ans c
7936 = 2*2*2*2*2*2*2*2*31
246016= 31* 7936

35: An unbiased dice is rolled 3 times. The probability that the value on the dice is not more than 4 in any of the 3 rolls is:
Ans: possible outcomes=18
favourable outcomes= 12
12/18

36: A contract must be honoured. You cannot _______ on it.

37: A bird lay to five rounded white egg .suppose the bird lay two eggs . what is the probability that first egg hatched is a female bird and the second egg hatched is male bird?
option:1/4,1/2,3/4,2/3
Ans: here,the bird is giving only 2 egg. and also we know that the gender is two(male and female),so the case we follow as we follow the coins problm, so ,here we have 2 gender and two egg so,so the possiblityies will be ,FF,FM,MF,MM .now the question asked un that 1st egg should v female so from the possibilties we have 2 possible outcome in which the female occur 1st so we see that the occurence of 1st female and SEcond Male is only 1 so 1/4 will be the correct answer.

38: hair,pair,fair,lair
Ans:Fair

39: Which of the following is log8 x equivalent to?
Option 1 : log2 (x/3) Option 2 : log2 (3x) Option 3 : (log2x)/ 3 Option 4 : None of these
ans: log 2^3 x=1/3log2x
40: 11. The number obtained by interchanging the two digits of a two-digit number is
more than the original number by 27. If the sum of the two digits is 13, what is the
original number?
1) 63 2) 74 3) 85 4) 58 5) None of these
Lets say the 2 digit number is xy
tens digit is x and units is y
based on given condition
10y+x=10x+y+27 --> (1)
x+y=13 -->(2)
On Solving 1 and 2
x=5 y=8
number is 58

41: .In a town the population grows at a simple rate of 10% in a decade and compounds from decade
to decade. Find the population at the beginning of the 1970s if the population at the beginning of
the 1990s is 3,63,000 people.
a) 30,000 b) 3,00,000 c)30,00,000 d) 3,15,000
Read more at http://www.m4maths.com/frequently-asked-placement-questions.php?ISSOLVED=&page=11&LPP=30&SOURCE=AMCAT&MYPUZZLE=&UID=&TOPIC=&SUB_TOPIC=#xpC1l70JTzbBkUC6.99
Ans: option b is correct
from the given data we can make 2 equation
from 1980 to 1990
=>x+.1x=363000
from 1970 to 1980
=>y+.1y=x
we get option b by solving

42: Choose the correct answer
A language has 28 different letters in total. Each word in the language is composed of maximum 7 letters. You want to create a data-type to store a word of this language. You decide to store the word as an array of letters. How many bits will you assign to the data-type to be able to store all kinds of words of the language.
Option 1 : 7
Option 2 : 35
Option 3 : 28
Option 4 : 196


Ans: right answer is 35

43: Choose the correct answer
A sort which uses the binary tree concept such that any number in the tree is larger than all the numbers in the subtree

below it is called

Option 1 : selection sort
Option 2 : insertion sort
Option 3 : heap sort
Option 4 : quick sort
Ans: Option 3 : heap sort

44: Arrange in order:
1)Country
2)furniture
3)forest
4)wood
5)trees

Ans: 13542

45: Following statement not true in context of anonymous union datatype?
option:unioun does not have name
Not followed by declarator
defining unnamed object
defines a datatype

Ans: unioun does not have name

46: A complete binary tree with property that value at each node is atleast as large as the value of children is known as,
option:Binary search tree,AVL tree,heap,Completely balanced tree

Ans: A max-heap is a complete binary tree in which the value in each internal node
is greater than or equal to the values in the children of that node


47: Statements:
Some marbles are pens.
Some pens are dogs.
Some dogs are doors.
Conclusions:
I. Some doors are pens.
II. Some dogs are marbles.
III. Some marbles are doors.
Op 1: All follow.
Op 2: Only II follows.
Op 3: Only I follows.
Op 4: Only III follows.
Op 5: None follows
Correct Op : 1


48: Statement :
Should firecrackers be completely banned in India?
Arguments :
I. Yes,firecrackers cause a lot of air pollution and noise pollution.
II.No,this will render thousands of people working in this industry jobless.
Op 1: Only argument I is strong.
Op 2: Only argument II is strong.
Op 3: Either I or II is strong.
Op 4: Neither I nor II is strong.
Op 5: Both I and II are strong
Correct Op : 2


49: A)India is a vast country B)that offers immersuarble experiences C)to all visitors
error in
1)A
2)B
3)C
4)NO ERROR

Ans:b

51: Srujan writes a sorting algorithm.The algorithm takes different amount of time to sort two different lists of equal size.what is the possible difference between the two lists?
a)All numbers in one list are more then 100 while on other are less then 100.
b)The ordering of numbers with respect to magnitude in the two list has different properties.
c)one list has all negative numbers while another list have all positive numbers.
d)one list contains 0 as an element,while the other does not

Ans:b

52: If x1(n) is O(y1(n)) and x2(n) is O(y2(n)), then which of the following options is true in context of asymptotic complexity notations?

1. x1(n) + x2(n) is O(min(y1(n), y2(n)))
2. x1(n) + x2(n) is O(max(y1(n), y2(n)))
3. x1(n) + x2(n) is O(y1(n)*y2(n))
4. x1(n) + x2(n) is O(y1(n)-y2(n))

Ans: 2. x1(n) + x2(n) is O(max(y1(n), y2(n)))


53: Choose the correct answer:
Assume the following precedence (high to low). Operators in the same row have the same precedence:
(.)
* /
+ -
AND
OR
For operators with equal precedence, the precedence is from left-to-right in expression.
What will be the output of the following code statements?

integer a = 50, b = 25, c = 0
print ( a > 45 OR b > 50 AND c > 10 )
Option 1 : 1
Option 2 : 0
Option 3 : -1
Option 4 : 10

Ans: since 'AND' has higher precedence b>50 AND c>10 witch is false i.e 0
a>45 which is true i.e 1
1 or (0 AND 0)
1 OR 0
1
so the option is 1
54:  Statement :
Should firecrackers be completely banned in India?
Arguments :
I. Yes,firecrackers cause a lot of air pollution and noise pollution.
II.No,this will render thousands of people working in this industry jobless.
Op 1: Only argument I is strong.
Op 2: Only argument II is strong.
Op 3: Either I or II is strong.
Op 4: Neither I nor II is strong.
Op 5: Both I and II are strong
Correct Op : 2
55: A)India is a vast country B)that offers immersuarble experiences C)to all visitors
error in
1)A
2)B
3)C
4)NO ERROR
56. what is the difference between lcm and hcf of the numbers 20,30,40?
option:100,110,120,130
110
as hcf is 10 and lcm is 120

56: Choose the correct answer:
Assume the following precedence (high to low). Operators in the same row have the same precedence:
(.)
* /
+ -
AND
OR
For operators with equal precedence, the precedence is from left-to-right in expression.
What will be the output of the following code statements?

integer a = 50, b = 25, c = 0
print ( a > 45 OR b > 50 AND c > 10 )
Option 1 : 1
Option 2 : 0
Option 3 : -1
Option 4 : 10
Ans: since 'AND' has higher precedence b>50 AND c>10 witch is false i.e 0
a>45 which is true i.e 1
1 or (0 AND 0)
1 OR 0
1
so the option is 1

57: 1. The leaves _______________ yellow and dry
a. Were
b. Had
c. Being
d. Was
2. Nothing ____________ convinced her to cancel her trip to goa
a. Was going to
b. Could have
c. Could
d. Will have
3. He had no interest in _________________ obligatory dinners and social events
a. Attend
b. Attending
c. Attends
d. Attend to
4. There was __________ in the country when their cricket team won the world cup
a. Happiness
b. Energy
c. Shock
d. Jubilation
5. The experiment lead to the emission of _____________ vapor, which resulted in immediate
termination of the research
a. Noxious
b. Non-toxic
c. Innocuous
d. Bland
6. Salim could not make it to the party as he ___________to finish his assignment
a. Had
b. Has
c. Have
d. Want
Ans:
1)were
2)could have
3)attending
4)happiness
5)noxious
6)has

57: Statements
(a) All parks are roads
(b) Some roads are mall.
Conclusions
I. All malls are roads.
II. All malls are parks.
III. Some parks are malls.
IV. No park is a mall.
Op 1: Only I follows
Op 2: Only II and III follows
Op 3: Only II or III follows
Op 4: Either I or IV follows
Op 5: None follows.
Correct Op : 5
58:  Statements:
J % N, K @ N, T $ K
Conclusions:
I.T H J
II. J @ K
Op 1: Only conclusion I is true
Op 2: Only conclusion II is true
Op 3: Either conclusion I or II is true
Op 4: Neither conclusion I nor II is true
Op 5: Both conclusions I and II are true
Correct Op : 4
59: The time complexity of code A is θ(n), while for Code B it is θ(log(n)). Which of the following is true for
sufficiently large n?
Option 1 : Both code have
the same time complexity
Option 2 : Code A has
higher time complexity
Option 3 : Code B has
higher time complexity
Option 4 : No
comparison can be
made between the
time complexity of
the two codes.
Ans: option 2 because value of n is always will be high from log n

60: Statements:
J $ M, N @ R, R % M
Conclusions:
I. N % J
II. N % M
III. J $ R
IV. N * R
Op 1: Only I, II, and III are true
Op 2: Only I and II are true
Op 3: Only II and III are true
Op 4: Only II and IV are true
Op 5: None of these
Correct Op : 1
61: Surbhi is given two codes, A and B, to solve a problem, which have complexity O(n3
) and ω(n4
)
respectively. Her client wants to solve a problem of size k, which is sufficiently large. Which code will
Surbhi deliver to the client, so that the execution is faster?
Option 1 : Code A
Option 2 : Code B
Option 3 : Surbhi
cannot determine
Option 4 : Both
codes have the
same execution
time, so deliver any.
Ans:
code b:
as big omega is used for best execution time

62:  A, B, C, D and E play the following game. Each person picks one card from cards numbered 1 through 10. The person who picks the greatest numbered card loses and is out of the game. Now the remaining four return their cards to the pack and draw again, and Op 1: 3/14 Op 2: 4/17
Op 3: 1/5 Op 4: 5/24
Ans: c.1/5

63: Sharmili wants to make a program to print the sum of all perfect cubes, where the value of the cubes go from 0 to 100. She writes the following program:

integer i = 0, a // statement 1
integer sum = 0;
a = ( i * i * i )
while ( i < 100 ) // statement 2
{
sum = sum + a // statement 3
i = i + 1
a = ( i * i * i ) // statement 4

}
print sum

Does this program have an error? If yes, which one statement will you modify to correct the program?
Ans: while(a)

64: Ram and Ravi were playing with a paper phone, frustums of which are attached to each other by 95m long string. If both start moving in opposite direction at a speed of 18m/min and 20 m/min respectively, after how many minutes will both have to stop?

1. 2 min
2. 2.5 min
3. 3 min
4. 3.5 min
Ans: 95/(20+18)=2.5 min

65: option 1:2
7 6 12 30 18
6 7 12 30 18 [6 is inserted in its proper place]
6 7 12 18 30 [18 is inserted in its proper place]
65: Pipe A takes 16 min to fill a tank.Pipes B and C, whose cross-sectional circumferences are in the ratio 2:3, fill another tank twice as big as the first.If A has a cross-sectional circumference that is one-third of C, how long will it take for B and C to fill the second tank? (Assume the rate at which water flows through a unit cross sectional area is same for all the three pipes. )
Ans: Work done by A in one minute : 1/16
Now, A has a cross-sectional circumference that is one-third of C,
=>A:C = 1:3
=>A:B:C = 1:2:3
Therefore,
Work done by B in one minute : 2/16
Work done by C in one minute : 3/16

now, since the second tank is twice as large, it would take twice as much time to fill it:
=> 2 * (Work done in one minute * no. of minutes used to fill tank)
=> 2 * (1/6 * 16)

similarly, for B and C,
=> 2 * (Work done in one minute * no. of minutes used to fill tank)
=> 2 * ((2/16 + 3/16) * 16)
=> 2 * 5/16 * 16
= 2.5

66: 1, 6, 13, 22, 33, . . . . .
Ans:46
Difference of 5,7,9,11,So next difference will be 13 & 33+13=46

67: Sixty years ago, on the evening of August 14, 1947, a few hours before Britain’s Indian Empire was formally divided into the nation-states of India and Pakistan, Lord Louis Mountbatten and his wife, Edwina, sat down in the viceregal mansion in New Delhi to watch the latest Bob Hope movie, “My Favorite Brunette.” Large parts of the subcontinent were descending into chaos, as the implications of partitioning the Indian Empire along religious lines became clear to the millions of Hindus, Muslims, and Sikhs caught on the wrong side of the border. In the next few months, some twelve million people would be uprooted and as many as a million murdered. But on that night in mid-August the bloodbath—and the fuller consequences of hasty imperial retreat—still lay in the future, and the Mountbattens probably felt they had earned their evening’s entertainment.
Mountbatten, the last viceroy of India, had arrived in New Delhi in March, 1947, charged with an almost impossible task. Irrevocably enfeebled by the Second World War, the British belatedly realized that they had to leave the subcontinent, which had spiralled out of their control through the nineteen-forties. But plans for brisk disengagement ignored messy realities on the ground. Mountbatten had a clear remit to transfer power to the Indians within fifteen months. Leaving India to God, or anarchy, as Mohandas Gandhi, the foremost Indian leader, exhorted, wasn’t a political option, however tempting. Mountbatten had to work hard to figure out how and to whom power was to be transferred.
The dominant political party, the Congress Party, took inspiration from Gandhi in claiming to be a secular organization, representing all four hundred million Indians. But many Muslim politicians saw it as a party of upper-caste Hindus and demanded a separate homeland for their hundred million co-religionists, who were intermingled with non-Muslim populations across the subcontinent’s villages, towns, and cities. Eventually, as in Palestine, the British saw partition along religious lines as the quickest way to the exit.
But sectarian riots in Punjab and Bengal dimmed hopes for a quick and dignified British withdrawal, and boded ill for India’s assumption of power. Not surprisingly, there were some notable absences at the Independence Day celebrations in New Delhi on August 15th. Gandhi, denouncing freedom from imperial rule as a “wooden loaf,” had remained in Calcutta, trying, with the force of his moral authority, to stop Hindus and Muslims from killing each other. His great rival Mohammed Ali Jinnah, who had fought bitterly for a separate homeland for Indian Muslims, was in Karachi, trying to hold together the precarious nation-state of Pakistan.
Nevertheless, the significance of the occasion was not lost on many. While the Mountbattens were sitting down to their Bob Hope movie, India’s constituent assembly was convening in New Delhi. The moment demanded grandiloquence, and Jawaharlal Nehru, Gandhi’s closest disciple and soon to be India’s first Prime Minister, provided it. “Long years ago, we made a tryst with destiny,” he said. “At the stroke of the midnight hour, while the world sleeps, India will awaken to life and freedom. A moment comes, which comes but rarely in history, when we step out from the old to the new, when an age ends, and when the soul of a nation, long suppressed, finds utterance.”
Posterity has enshrined this speech, as Nehru clearly intended. But today his quaint phrase “tryst with destiny” resonates ominously, so enduring have been the political and psychological scars of partition. The souls of the two new nation-states immediately found utterance in brutal enmity. In Punjab, armed vigilante groups, organized along religious lines and incited by local politicians, murdered countless people, abducting and raping thousands of women. Soon, India and Pakistan were fighting a war—the first of three—over the disputed territory of Kashmir. Gandhi, reduced to despair by the seemingly endless cycle of retaliatory mass murders and displacement, was shot dead in January, 1948, by a Hindu extremist who believed that the father of the Indian nation was too soft on Muslims. Jinnah, racked with tuberculosis and overwork, died a few months later, his dream of a secular Pakistan apparently buried with him.
Many of the seeds of postcolonial disorder in South Asia were sown much earlier, in two centuries of direct and indirect British rule, but, as book after book has demonstrated, nothing in the complex tragedy of partition was inevitable. In “Indian Summer” (Henry Holt; $30), Alex von Tunzelmann pays particular attention to how negotiations were shaped by an interplay of personalities. Von Tunzelmann goes on a bit too much about the Mountbattens’ open marriage and their connections to various British royals, toffs, and fops, but her account, unlike those of some of her fellow British historians, isn’t filtered by nostalgia. She summarizes bluntly the economic record of the British overlords, who, though never as rapacious and destructive as the Belgians in the Congo, damaged agriculture and retarded industrial growth in India through a blind faith in the “invisible hand” that supposedly regulated markets. Von Tunzelmann echoes Edmund Burke’s denunciation of the East India Company when she terms the empire’s corporate forerunner a “beast” whose “only object was money”; and she reminds readers that, in 1877, the year that Queen Victoria officially became Empress of India, a famine in the south killed five million people even as the Queen’s viceroy remained adamant that famine relief was a misguided policy.
Politically, too, British rule in India was deeply conservative, limiting Indian access to higher education, industry, and the civil service. Writing in the New York Tribune in the mid-nineteenth century, Karl Marx predicted that British colonials would prove to be the “unconscious tool” of a “social revolution” in a subcontinent stagnating under “Oriental despotism.” As it turned out, the British, while restricting an educated middle class, empowered a multitude of petty Oriental despots. (In 1947, there were five hundred and sixty-five of these feudatories, often called maharajas, running states as large as Belgium and as small as Central Park.)
1)in the view of author what is the phrase "tryst with destiny" symbolize today?
a)a celebration of indian independence
b)an inspirational quote
c)a reminder of gandhi's assassination
d) a symbol of ills of partion
2)why was gandhi assassinated?
a)bcoz he was favouring muslims
b)his assassin thought he was partial to muslims
c)he got killed in the violence after partition
d)none of above
3)what does the author imply about the future of pakistan?
a)it becomes a secular country
b)it becomes unsecular
c)it is unprosperous
d)it becomes arough state
4)the author persists on taking about the "Bob hope movie" in article. y?
a)bcoz the movie was classin on 1947
b)he thinks it caused the partion of sub-continent
c)he uses it to show the apathy of britishers to sub-continent
d)it was mountbatten's favourite movie
Ans: 1-d
2-b
3-b
4-c

68: Siddharth and murali go for jogging from the same point siddharth goes towards the east covering 4KM .Murali proceeds towards left west for 3km.sidhharth turn left and cover 4km and murali turns to the right to cover 4km.Now what will be distance between sid and murali?
option: 14km,6km,8km,7km
Ans: 7km.
sid travelled west 3 km den south 4km.
murli travelled east 4 km den north 4 km.
hence their distance is 7 km
4+3.

69: A,B,C,D are Playing cards toghether.A and B are patners.C is sitting back of NORTH,A is sitting back of east.who among the following are sitting in north??
A)B
B)C
C)D
D)NONE
Ans: d
  a b
   c
Op C

70: _cb_ca_bacd_ca_bac_d
option:
bddddb
addbbb
addddb
bbbddd

Ans: addddb

71: Which of the following is not a valid type of polymorphism?
a) adhoc polymorphism
b)imperative polymorphism
c) predictattive polymorphism
d) inclusion polymorphism

Ans: •Ad-hoc Polymorphism : If a function denotes different and potentially heterogeneous implementations depending on a limited range of individually specified types and combinations, it is called ad hoc polymorphism. Ad hoc polymorphism is supported in many languages using function overloading.

•Inclusion Polymorphism : Subtyping (or inclusion polymorphism) is a concept wherein a name may denote instances of many different classes as long as they are related by some common superclass. In object-oriented programming, this is often referred to simply as polymorphism.

•Parametric Polymorphism : Parametric polymorphism is a way to make a language more expressive, while still maintaining full static type-safety. Using parametric polymorphism, a function or a data type can be written generically so that it can handle values identically without depending on their type.

Types of Parametric Polymorphism:

Predicative Polymorphism : In a predicative parametric polymorphic system, a type containing a type variable may not be used in such a way that is instantiated to a polymorphic type.

Impredicative Polymorphism : Impredicative polymorphism (also called first-class polymorphism) is the most powerful form of parametric polymorphism.[5] A definition is said to be impredicative if it is self-referential; in type theory this allows the instantiation of a variable in a type with any type, including polymorphic types, such as itself.


So, Answer is b) Coz, Its Impredicative Polymorphism, Not Imperative.

72: there are 5 clients and 5 consultants in a round table meeting.in how mny ways can the clients be seated such that no consultant is next to the other consultant?
options
1)5!6! 2)4!4! 3)4!5! 4)9! 5)10c5*5!4!
Ans: we can arrange as __clients__clients__clients__clients__clients__
so here 5 Consultance occupies 6 position,so possible ways are 6!
and 5 clients can interchange in 5! ways
there fore the answer is 5!*6! option 1

73: At an election there are five candidates among which three are to b elected and a voter can vote to any number of candidates not greater than number of candidates to be elected.the number of ways in which a voter can vote??
1)25                    2)32                    3)30                    4)none of these
Ans: voter can choose maximum of 3.
therefore,
voting for 1 = 5c1 = 5 way
voting for 2 = 5c2 = 10 ways
voting for 3 = 5c3 = 10 ways
total ways = 5+10+10 = 25 ways

74: if log(p+q)(p-q)= -1                   then find the value of:   log(p+q)(P2-q2)
75: A walks 12 km towards the west and then 18km towards the south.He then moves 2km towards the north to reach B's house.How far is B's house situated??
a)24km b)16km c)20km d)30km
Ans: a=12
b=18-2=16
144+256=400                                      
20

76:   STICK:RSHBJ::REPLY:-----------
Ans: ans is QDOKX

tags: amcat previous question papers pdf
amcat previous question papers with answers pdf
amcat previous question papers free download
amcat previous question papers with answers
amcat previous question papers with answers free download
amcat previous question papers with solutions
amcat question papers for cognizant
amcat question papers with answers 2013 pdf